Τοξική θετικότητα: Η μάστιγα του “σκέψου θετικά” [pic,vid]

Είναι μια προσέγγιση “μόνο καλές δονήσεις” στη ζωή. Και ενώ υπάρχουν οφέλη από το να είσαι αισιόδοξος και να ασχολείσαι με τη θετική σκέψη, η τοξική θετικότητα απορρίπτει αντίθετα δύσκολα συναισθήματα υπέρ μιας χαρούμενης, συχνά ψευδώς θετικής, πρόσοψης. Όλοι γνωρίζουμε ότι το να έχεις θετική οπτική για τη ζωή είναι καλό για την ψυχική σου υγεία. Το πρόβλημα είναι ότι η ζωή δεν είναι πάντα θετική. Όλοι αντιμετωπίζουμε οδυνηρά συναισθήματα και εμπειρίες.

Μορφές τοξικής θετικότητας. Η  τοξική θετικότητα μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές. Μερικά παραδείγματα που μπορεί να έχετε συναντήσει στη ζωή σας:

  • Όταν συμβαίνει κάτι κακό, όπως το να χάνεις τη δουλειά σου, οι άνθρωποι σου λένε να “παραμείνεις θετικός” ή να “κοιτάζεις τη φωτεινή πλευρά.” Αν και τέτοια σχόλια συχνά έχουν σκοπό να είναι συμπονετικά, μπορούν επίσης να είναι ένας τρόπος να κλείσεις οτιδήποτε μπορεί να θέλεις να πεις για το τι βιώνεις.
  • Αφού βιώσουν κάποιο είδος απώλειας, οι άνθρωποι σου λένε ότι “όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο“. Ενώ οι άνθρωποι συχνά κάνουν τέτοιες δηλώσεις επειδή πιστεύουν ότι είναι παρήγορες, είναι επίσης ένας τρόπος να αποφύγεις τον πόνο κάποιου άλλου.
  • Όταν εκφράζεις απογοήτευση ή λύπη, κάποιος σου λέει ότι “η ευτυχία είναι μια επιλογή.” Αυτό υποδεικνύει ότι αν νιώθεις αρνητικά συναισθήματα, τότε είναι δική σου επιλογή και δικό σου λάθος που δεν επέλεξες να είσαι ευτυχισμένος. Τέτοιες δηλώσεις είναι συχνά καλοπροαίρετες, αλλά επιζήμιες και εμφανίζονται ως τετριμμένες κοινοτοπίες που σας επιτρέπουν να απαλλαγείτε από το γάντζο, ώστε να μην χρειάζεται να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα των άλλων.

Η σκιά της τοξικής θετικότητας

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here