Πολύχρωμη Συνταγή: Σαλάτα με πέννες, πέστο παντζάρι και φέτα

Πολύχρωμη Συνταγή: Μια πρωτότυπη σαλάτα με παντζάρι είναι μια αφορμή να χαρείς εντάσεις χρώματος, την παρουσία πολλών υφών και διαφορετικών γευστικών χαρακτηριστικών, συνδυασμένων με μαεστρία!

Με φόντο τη μεστή γεύση απ’ τις πέννες ολικής άλεσης, σαν ζυμαρικό, το παντζάρι σε μορφή πέστο, έρχεται να τις βάψει και να τις κάνει δικές του χρωματικά αλλά και γευστικά.

Δίπλα τους, δροσερό, ξινόμηλο, φέρνει τη φρεσκάδα στο πιάτο. Γλυκιά σταφίδα, και τραγανά καρύδια δίνουν σώμα και ποικιλία στις γεύσεις και τις υφές. Στην κάθε μπουκιά νιώθεις στο βάθος του πέστο την ελαφριά τραγανότητα, απ’ το θρυμματισμένο καρύδι που έχει ενσωματωθεί και δίνει σώμα.

Ο γευστικός τόνος της γλύκας παντζαριού και σταφίδας, αλλά και η φρουτώδης υπόξινη γεύση του μήλου που κυριαρχούν, κοντράρονται απ’ τη σπιρτάδα του λίγου σκόρδου και την οξύτητα του ξυδιού που ζωντανεύει το σύνολο. Το ξύδι προετοιμάζει την σύνθεση να δεχτεί τη φέτα, αλμυρή, ξινή κι’ αυθάδη, η απόλυτη αντίθεση με την ευγενική  γλύκα του παντζαριού, εξ ου και ιδανικός γευστικός συνοδός του. Και από πάνω λίγος δυόσμος, στυφός και αρωματικός, γεμάτος φρεσκάδα και αισιοδοξία.

Η σαλάτα αυτή γεννήθηκε σαν ένα γαστρονομικό ποίημα για το καλοκαίρι, ένας ύμνος στην ένταση των χρωμάτων, μια γιορτή αντιθετικών γεύσεων και  ποικιλίας υφών που συνυπάρχουν αρμονικά. Μια σαλάτα έργο τέχνης στο μάτι και στο τραπέζι. Γεμάτη υγεία και σπιρτάδα!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια πολύ εύκολη συνταγή που ολοκληρώνεται σε 20 λεπτά. Ιδανικά σερβίρεται αφού περάσει μισή ώρα στο ψυγείο, να είναι δροσερή και να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους. Μπορείτε να την απολαύσετε είτε σαν ένα πλήρες γεύμα ή ως μια σαλάτα – πρωτο πιάτο σε ένα τραπέζι, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ιδανική λύση σε έναν μπουφέ, ειδικά δίπλα στο καταπράσινο ντιπ με σπανάκι και ταχίνι, δίνοντας συνολικά χρωματική ένταση και ζωντάνια!

Μπορεί ν’ αποτελέσει βάση για πειραματισμούς σε επιπλέον υλικά ή καρυκεύματα, όπως καραμελωμένο μπέικον, σέλερι, κομμάτια από παντζάρια, γιαούρτι αντί για φέτα (με ανάλογη μείωση της έντασης του χρώματος βέβαια) κ.λπ.

Υλικά (για 4 άτομα):

250 γρ. Πέννες ολικής άλεσης

200 γρ. παντζάρι

1 πράσινο ξινόμηλο, κομμένο σε κυβάκια

40 γρ. καρύδια ψίχα

40 γρ. μαύρες σταφίδες

70 γρ. φέτα , σε μικρά κομμάτια

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

1.κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

  1. Ετοιμάζετε τα παντζάρια:

Βράζετε τα παντζάρια για να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιήσετε ωμά παντζάρια υπολογίστε γύρω στα 40 λεπτά βράσιμο.

  1. Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά:

Βράζετε τις πέννες ολικής για 9 λεπτά, τις σουρώνετε και αν βιάζεστε να σερβίρετε τη σαλάτα, τις ξεπλένετε με κρύο νερό για να κρυώσουν. Τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ / μπασίνα όπου θα ανακατέψετε τα υλικά.

  1. Ετοιμάζετε το πέστο παντζάρι:

Σε ένα πολυκόφτη ή μίξερ, βάλτε τα παντζάρια, το σκόρδο, 10 γρ. απ’ τα καρύδια, λάδι και ξύδι και πολτοποιήστε ώστε να γίνει μια πηχτή πάστα.

  1. Αναμιγνύετε τη σαλάτα:

Στη μπασίνα που έχετε τις πέννες ρίξτε το πέστο παντζαριού και ανακατέψτε καλά, να βάψει πλήρως όλα τα ζυμαρικά. Στη συνέχεια προσθέστε τα μήλα, τα υπόλοιπα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατέψτε και μετά προσθέστε τη φέτα και πασπαλίστε με δυόσμο.

Διορθώστε σε ξύδι, λάδι και προσθέστε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται και βάλτε στο ψυγείο να είναι δροσερή.

Σερβίρισμα:

Μεταφέρετε την αναμεμιγμένη κρύα σαλάτα στη σαλατιέρα που θα σερβίρετε και απολαύστε γεύση, εντάσεις και χρώμα σε μια σαλάτα χορταστική με υγιεινά υλικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here