Μυαλό και πνεύμα: Τι σημαίνει πνευματική παράκαμψη

Σύμφωνα με τον Welwood, η πνευματική παράκαμψη μπορεί να οριστεί ως τάση χρήσης πνευματικών ιδεών και πρακτικών για παρεμπόδιση ή αποφυγή επίλυσης συναισθηματικών προβλημάτων, ψυχολογικών πληγών και ημιτελών αναπτυξιακών εργασιών. Ως θεραπευτής και Βουδιστής δάσκαλος, ο Welwood άρχισε να παρατηρεί ότι οι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του) συχνά διατηρούσαν την πνευματικότητα ως ασπίδα ή είδος αμυντικού μηχανισμού. Αντί να εργάζονται μέσα σε σκληρά συναισθήματα ή να αντιμετωπίζουν ανεπίλυτα ζητήματα, οι άνθρωποι απλά θα τους απέρριπταν με πνευματικές εξηγήσεις.

Αν και μπορεί να είναι ένας τρόπος να προστατέψεις τον εαυτό σου από το κακό ή να προωθήσεις την αρμονία, στην πραγματικότητα δεν λύνει το ζήτημα. Αντιθέτως, απλώς διαστρεβλώνει ένα πρόβλημα, αφήνοντάς το να υποκύψει χωρίς πραγματική λύση. Η πνευματική παράκαμψη είναι ένας τρόπος να κρύβεσαι πίσω από την πνευματικότητα ή τις πνευματικές πρακτικές. Αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αναγνωρίσουν τι νιώθουν και τους απομακρύνει τόσο από τους ίδιους όσο και από τους άλλους.  Μερικά παραδείγματα πνευματικής παράκαμψης είναι:

  • Αποφυγή αισθημάτων θυμού. Να πιστεύεις στην πνευματική σου ανωτερότητα ως τρόπο να κρυφτείς από τις ανασφάλειες.
  • Πιστεύοντας ότι τα τραυματικά γεγονότα πρέπει να χρησιμεύσουν ως “μαθησιακές εμπειρίες” ή ότι υπάρχει ένα αργυρό περιθώριο πίσω από κάθε αρνητική εμπειρία
  • Οι πνευματικές πρακτικές όπως ο διαλογισμός ή η προσευχή είναι πάντα θετικές
  • Εξαιρετικά υψηλός, συχνά ανέφικτος, ιδεαλισμός
  • Αισθήματα αποκόλλησης
  • Εστίαση μόνο στην πνευματικότητα και αγνόηση του παρόντος, μόνο στα θετικά ή υπερβολικά αισιόδοξα
  • Προσποιούμενοι ότι τα πράγματα είναι καλά όταν είναι σαφές ότι δεν είναι.Η σκέψη ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους με θετική σκέψη

Η πνευματική παράκαμψη είναι ένας επιφανειακός τρόπος να παρακάμπτουμε τα προβλήματα π.χ Μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, οι άνθρωποι λένε στους επιζώντες συγγενείς ότι ο αποθανών είναι “σε καλύτερο μέρος” και ότι ήταν “όλα μέρος του σχεδίου του Θεού.”

Τι είναι πνευματική παράκαμψη- και Tips για να την …παρακάμψετε !

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here