Ύπνος Στάδια: Οι συμβουλές των ειδικών για να κοιμάστε καλύτερα

«Είναι σε αυτό το στάδιο του βαθύ ύπνου που ο εγκέφαλός μας ενοποιεί και επεξεργάζεται πληροφορίες από την ημέρα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αγχωτικές περιόδους όπως η κρίση του κορωνοϊού», λέει. «Η μεγαλύτερη αιτία βλάβης στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας είναι το άγχος. Ο εγκέφαλός μας και το σώμα μας πρέπει να χαλαρώσουν για να κοιμηθούν. Το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη σε περιόδους στρες, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης και δυσκολία στον ύπνο καθώς και σε διακοπή του ύπνου. “

«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε καλές αποφάσεις, να ρυθμίζουμε καλά τα συναισθήματα, να είμαστε σε καλύτερη διάθεση, να ενισχύσουμε την ανοσία, να βελτιώσουμε την προσοχή και τη μνήμη, να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, να διατηρήσουμε υγιές βάρος, να μειώσουμε τον διαβήτη και να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή», λέει.

Βάλτε το τηλέφωνο μακριά

«Με όλο το άγχος για την πανδημία Covid-19, πολλοί άνθρωποι είναι κατανοητά κολλημένοι στα τηλέφωνά τους αυτή τη στιγμή, συνεχώς ελέγχουν ιστοτόπους ειδήσεων και μιλούν με μέλη της οικογένειας», λέει ο επικυρωμένος προπονητής της επιστήμης ύπνου Μάθιου Ρος, συνιδρυτής και COO του The Slumber Yard. “Ωστόσο, η συνεχής επαφή με το τηλέφωνό σας μπορεί να εμποδίσει τόσο την παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και την ποιότητα του ύπνου σας τη νύχτα.”

Το να έχετε το τηλέφωνό σας δίπλα σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άγχος, προσθέτει. “Όταν το τηλέφωνό σας είναι προσιτό, θα μπείτε στον πειρασμό να ελέγξετε τις ειδήσεις και να σκεφτείτε την τρέχουσα κρίση, η οποία προφανώς θα προκαλέσει άγχος.” Προτείνει τη φόρτιση του τηλεφώνου σας σε διαφορετικό δωμάτιο τη νύχτα.

Τεντωθείτε πριν από το κρεβάτι

Ο Ross συνιστά να κάνετε ασκήσεις τεντώματος περίπου 15 έως 30 λεπτά πριν ξαπλώσετε. «Είναι συχνά δύσκολο να κοιμηθείς όταν οι μύες σου είναι τεταμένοι και σφιχτοί, κάτι που μπορεί να συμβεί σε περιόδους ακραίου στρες», λέει. «Αν κοιμηθείς σφιχτά, πιθανότατα θα καταλήξεις να γυρίζεις συχνά για να βρεις μια άνετη θέση. Το τέντωμα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες σας και να χαλαρώσετε το σώμα σας για ύπνο. “

Φορέστε μάσκα ματιών ή ωτοασπίδες

Ο πιστοποιημένος προπονητής της επιστήμης ύπνου, Jason Piper, ιδρυτής του Build Better Sleep, συμφωνεί ότι ενώ ο ύπνος είναι σημαντικός συνεχώς, ο σωστός ύπνος υψηλής ποιότητας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε κορυφαία κατάσταση, να χειριστείτε το άγχος καλύτερα, βελτιώστε τη διάθεσή σας και γίνετε πιο ανθεκτικοί. Ο ύπνος σε ένα εντελώς σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο βοηθά στη μέγιστη παραγωγή μελατονίνης, σύμφωνα με τον Piper.

Γράψτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Η πιστοποιημένη ειδική στον ύπνο, Μάρθα Λιούις, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Complete Sleep Solution, λέει ότι αφιερώνοντας λίγα λεπτά για να σκεφτείτε την ημέρα σας και να σκεφτείτε αυτό που είστε ευγνώμονες μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Αναφέρει μια αγγλική μελέτη 400 ενηλίκων που διαπίστωσε ότι η ευγνωμοσύνη αύξησε την ποιότητα του ύπνου, μείωσε το χρόνο που χρειάστηκε για να κοιμηθεί κάποιος και επιμήκυνε το χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι κοιμόντουσαν.

«Εφόσον η ευγνωμοσύνη ενεργοποιεί τον υποθάλαμό μας και ο υποθάλαμος μας ελέγχει τον ύπνο μας, όταν είμαστε ευγνώμονες, μας διευκολύνει να κοιμηθούμε», λέει. Συνιστά τη χρήση ημερολόγιων ευγνωμοσύνης για να γράψετε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here