Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και οι δύο δόσεις [vid]

Ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως δήλωσε η κυρία Θεμιστοκλέους, η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών. Είναι τα άτομα που μπήκαν στα νοσοκομεία αλλά ατυχώς δεν βγήκαν από τα νοσοκομεία. Και αυτό συνδέεται με το γήρας του ανοσολογικού συστήματος και τα παράλληλα νοσήματα. Η πρώτη ομάδα σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Και οι νεότεροι στην ηλικία έχουν ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να φτάσουν στα σημεία εμβολιασμού.

Η πρωτογενής ανοσοποίηση, δηλαδή η πρώτη δόση, είναι η γνώση που γνωρίζει στο ανοσολογικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου και στη δεύτερη δόση υπάρχει μνήμη και έτσι ολοκληρώνεται η ανοσοποίηση. Οι δύο δόσεις στοχέυουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Με μια δόση ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. Μια αναβολή είναι δικαιολογημένη αλλά οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν και οι δύο δόσεις

Εμβολιάστηκαν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στις εγκύους, εντούτοις επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν εγκύους, κατά τη διάρκεια της κύησης καλύτερα να μη γίνεται το εμβόλιο. Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, η έγκυος η οποία λόγω επαγγέλματος βρίσκεται σε συνεχή έκθεση ή έχει υποκείμενο νόσημα, πρέπει να ζυγίσει τον κίνδυνο και στην περίπτωση αυτή και για την έγκυο αλλά και το παιδί, η ζυγαριά κλίνει υπέρ του εμβολιασμού. Οι μητέρες επίσης μπορούν να θηλάζουν κανονικά.

“Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει. Κυλά σταθερά και επιταχύνει. Οι επιβάτες θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Ας χαρούμε το ταξίδι”.

 

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here