Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Οι περιβαλλοντικοί ρύποι επιβαρύνουν την εγκυμοσύνη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 349.681 απώλειες εγκυμοσύνης κάθε χρόνο σε όλη την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν συσχετίστηκαν με κακή ποιότητα αέρα. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health την Τετάρτη,  μελέτη που δείχνει ότι εάν αυτές οι χώρες πληρούσαν το πρότυπο ποιότητας αέρα της Ινδίας, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το 7% των ετήσιων απωλειών εγκυμοσύνης.

Ο βρώμικος αέρας είχε προηγουμένως συνδεθεί με αυξημένες αποβολές, πρόωρες γεννήσεις και χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της ρύπανσης του αέρα στη μητέρα. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι η ρύπανση μπορεί να παραβιάσει τον πλακούντα μιας μητέρας και πιθανώς να φτάσει στα έμβρυα. Ωστόσο, η μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της που ποσοτικοποιεί την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην απώλεια εγκυμοσύνης στη Νότια Ασία – μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές στη Γη – και οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους είναι σημαντικά για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

“Η Νότια Ασία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας εγκυμοσύνης παγκοσμίως και είναι μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές PM2,5 στον κόσμο. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κακή ποιότητα του αέρα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό ποσοστό απώλειας εγκυμοσύνης στην περιοχή, παρέχοντας περαιτέρω αιτιολόγηση για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων επιπέδων ρύπανσης “, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Tao Xue, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου της Κίνας.

Το PM2.5 είναι μικροσκοπική ρύπανση σωματιδίων που μπορεί να μετακινηθεί βαθιά στους πνεύμονες όταν εισπνέεται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδια, που αποτελούνται από σκόνη, βρωμιά, αιθάλη ή καπνό, προέρχονται από εργοτάξια, μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, χωράφια, καπνοδόχους ή πυρκαγιές και μπορεί να περιέχουν διαφορετικά χημικά. Αλλά τα περισσότερα σωματίδια είναι ένα μείγμα ρύπων από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, τις βιομηχανικές περιοχές και τις εκπομπές οχημάτων. Η έκθεση σε τέτοια σωματίδια έχει συνδεθεί με πνευμονικές και καρδιακές διαταραχές και μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές και ανοσολογικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια ρύπανσης. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ 2000 και 2016, το 7,1% των απωλειών εγκυμοσύνης στη Νότια Ασία οφείλονται στις μητέρες που εκτέθηκαν σε ατμοσφαιρική ρύπανση που υπερέβαινε το τρέχον πρότυπο ποιότητας αέρα της Ινδίας των 40 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Για την ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από τις οδηγίες ποιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίες προτείνουν τα ασφαλέστερα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, η έκθεση μπορεί να συνέβαλε στο 29% των απωλειών εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι μέλλουσες μητέρες από αγροτικές περιοχές ή εκείνες που ήταν μεγαλύτερες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις νέες μητέρες από αστικές περιοχές, σύμφωνα με τη μελέτη. Και η απώλεια εγκυμοσύνης που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν πιο συχνή στην περιοχή των βόρειων πεδιάδων στην Ινδία και το Πακιστάν.

Για να φτάσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από έρευνες νοικοκυριών για την υγεία από το 1998 έως το 2016 και εκτιμούσαν την έκθεση στη ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη βοήθεια δορυφόρων. Στη συνέχεια δημιούργησαν ένα μοντέλο που εξέτασε πώς η έκθεση στη ρύπανση αύξησε τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, λαμβάνοντας υπόψη τη μητρική ηλικία, τη θερμοκρασία και την υγρασία, τις εποχιακές διακυμάνσεις και τις μακροπρόθεσμες τάσεις στην απώλεια εγκυμοσύνης.

Η μελέτη περιελάμβανε 34.179 γυναίκες που είχαν χάσει μια εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων 27.480 αποβολών και 6.717 νεκρών. Από τις απώλειες εγκυμοσύνης, το 77% ήταν από την Ινδία, το 12% από το Πακιστάν και το 11% από το Μπαγκλαντές. Οι συγγραφείς λένε ότι η χειρότερη ποιότητα του αέρα μπορεί να αυξήσει το βάρος της απώλειας εγκυμοσύνης σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, οπότε η βελτίωση των επιπέδων ρύπανσης θα μπορούσε να μειώσει τις αποβολές και τους τοκετούς και να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην ισότητα των φύλων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here