Ρευματικά νοσήματα : Τα Βιομοειδή τα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά


 Τα κλασικά ή χημικά η μικρού μοριακού βάρους φάρμακα για πολλά χρόνια αποτέλεσαν τη μόνη θεραπευτική επιλογή μας, επεσήμανε ο Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας και της Μονάδας Κλινικών Μελετών του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Τα χαρακτηρίζει η  χημική συγγένεια τους με τον υποδοχέα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δράση τους και φυσικά η ικανότητα να προκαλούν αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια τα φάρμακα, μεταβολίζονται, μεταβάλλονται δηλαδή με χημικές διεργασίες, προκειμένου τελικώς, να αποβληθούν από τον οργανισμό. Με την πρόοδο της βιοχημείας, έγινε εφικτό να παραχθούν με βιοτεχνολογικές μεθόδους φάρμακα, από ζωικούς οργανισμούς με μεγάλη χημική συγγένεια και ειδικότητα για τον υποδοχέα, με τεράστιο όμως μέγεθος σε σχέση με τα κλασικά φάρμακα. Η ικανότητα παραγωγής βιολογικών φαρμάκων μας έδωσε τη δυνατότητα, αντιμετώπισης ασθενειών με τελείως διαφορετικό τρόπο και φυσικά άλλαξε τις φαρμακολογικές αρχές και αξίες. 

 Τι είναι οι βιο-ομάδες

  • Βιο-ομοειδές είναι ένα βιολογικός παράγοντας που περιέχει μια παρόμοια εκδοχή του ενεργού συστατικού ενός ήδη εγκεκριμένου βιολογικού φαρμάκου (παράγοντας αναφοράς) που στοχεύει να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στις ίδιες ασθένειες με αυτόν. Παρότι τα βιο-ομοειδή δεν είναι πανομοιότυπα με τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς, έχουν εγκριθεί μετά από μελέτες που καταδεικνύουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ανοσογονικότητα και είναι κατασκευασμένα βάσει αυστηρών ποιοτικών προτύπων. Τα οφέλη των βιοομοειδών είναι πολλαπλά, με πρώτο και κυριότερο τη μείωση του κόστους της βιολογικής θεραπείας και την εξοικονόμηση πόρων για τα εθνικά συστήματα υγείας, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των ασθενών που μπορούν να λάβουν βιολογική θεραπεία, διευκολύνει τη γενικότερη πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες αλλά δαπανηρές θεραπευτικές επιλογές και βελτιώνει κεντρικές και περιφερικές επενδύσεις στην Υγεία ανέφερε ο κος Χρήστος Κουτσιανάς Ρευματολόγος – Ειδικός Παθολόγος, Ακαδημαϊκός υπότροφος, Μονάδα Κλινικής Ανοσολογίας-Ρευματολογίας, Β Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο, ΓΝΑ «»Ιπποκράτειο»

Τα πλεονεκτήματα των Βιομοειδών

  • Επιπλέον, τα βιο-ομοειδή μπορούν να έχουν πλεονεκτήματα στην καθημερινή κλινική πρακτική, όπως π.χ. καλύτερες συσκευές χορήγησης, μεγαλύτερη σταθερότητα του φαρμάκου, κλπ. Η χορήγηση βιο-ομοειδούς σε έναν πρωτοθεραπευόμενο ασθενή είναι αποδεκτή κατόπιν συνταγογράφησης από ιατρό και ενημέρωσης του ασθενούς. Η εναλλαγή ενός παράγοντα αναφοράς σε βιο-ομοειδές παραμένει μια κλινική συν-απόφαση που πρέπει να γίνεται μετά από ενημερωμένη πληροφόρηση και συνεργασία ιατρού και ασθενούς. Το μέλλον επιφυλάσσει την εισαγωγή στην αγορά πολλών νέων βιο-ομοειδών που θα προσφέρουν μακροπρόθεσμα περισσότερα οφέλη. Τέλος, ένα νέο πολλά υποσχόμενο πεδίο είναι αυτό των «βιο-βελτιωμένων» (biobetters) φαρμάκων που χρησιμοποιούν ως εκκίνηση το βιολογικό παράγοντα αναφοράς και, μέσω διαφόρων τροποποιήσεων, προσφέρουν βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, φαρμακοκινητική, αλλά και ευκολότερο τρόπο χορήγησης ή/και δοσολογία κατέληξε ο κος Κουτσιανάς.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

  • Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 5500 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά  από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 9 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.

  • Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία  του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR του app  StigmApp  από την PAE ( PAIN ALLIANCE EUROPE) .

  • Είναι  ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM,  αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της  Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ. Συμμετέχει  σε πλήθος project  σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το  ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ  που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.

  • Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας &  Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EUOSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022  με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση”  και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ