Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη κατά του Ιωάννη Αγγελή για το περίφημο usb της Βιέννης


Για παράβαση καθήκοντος διώκεται πλέον ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγέλης, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση που αφορά στους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis και τις καταγγελίες για «ανάμειξη» του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Η δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ωστόσο, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος διενήργησε τη σχετική προκαταρκτική εξέταση έθεσε στο αρχείο την ίδια μήνυση ως προς το σκέλος που αφορά σε πέντε ακόμα αδικήματα. Ανάμεσα σε αυτά, είναι η παραβίαση απορρήτου, που συνίσταται στο γεγονός ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, αλλά και υπεξαγωγή εγγράφων, που αφορούσαν σε διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η άρνηση παραλαβής του usb

Η παράβαση καθήκοντος συνίσταται στην άρνηση του τότε εποπτεύοντος εισαγγελέα να παραλάβει ένα usb με στοιχεία που αφορούσαν σε λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών που βρίσκονταν υπό διερεύνηση στην υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στο ταξίδι που είχε γίνει από την ομάδα των εισαγγελέων διαφθοράς στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018 στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των Η.Π.Α για τη διερεύνηση της υπόθεση της Novartis, ο κ. Αγγελής, ο οποίος το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχείο που αναζητούσε η εισαγγελία διαφθοράς, καθώς διατύπωσε τη γνώμη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.

Πηγές αναφέρουν ότι ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής σε υπόμνημα που είχε καταθέσει, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis, αλλά και πως ακόμη κι αν αυτό ήταν αληθές θα πρέπει η εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας. Επιπλέον, φέρεται να υποστήριξε ότι για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον κ. Αγγελή. Πάντως, την τελική κρίση για την υπόθεση θα έχει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ