Μάσκες κορωνοϊός: ‘Ερευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί

Στη μελέτη ερευνητών από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Temple και το Center for Human Appearance του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, φωτογραφίες 60 προσώπων με και χωρίς να φορούν μάσκες αξιολογήθηκαν ως ελκυστικές. Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα φυλετικά ποικιλόμορφο σύνολο ανδρικών και γυναικείων προσώπων από τη βάση δεδομένων Chicago Face, μια πηγή διαθέσιμη για τους επιστημονικούς ερευνητές.

Τα πρόσωπα χωρίς μάσκες, κατηγοριοποιήθηκαν ως “μη ελκυστικά”, “μέτρια” ή “ελκυστικά” βάσει της μέσης βαθμολογίας τους. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν με χειρουργικές μάσκες που προστέθηκαν ψηφιακά. Με τις μάσκες η ελκυστικότητα των προσώπων βελτιώθηκε σε στατιστικά σημαντικές ποσότητες τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Τα πρόσωπα στην “μη ελκυστική” ομάδα είδαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στη μέση αξιολόγηση με μάσκες, με περίπου 42% αύξηση στην κατάταξη για γυναίκες και άνδρες.

Όλα τα πρόσωπα στην “μη ελκυστική” ομάδα αξιολογήθηκαν υψηλότερα μετά την εφαρμογή μιας μάσκας, σε σύγκριση με περίπου 70% των “μέσων” προσώπων τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Ακόμα και στη μικρότερη “ελκυστική” ομάδα, η εφαρμογή μασκών αύξησε την ελκυστικότητα. Τα ευρήματα ενδέχεται να έχουν πολιτιστικές και κλινικές επιπτώσεις, αναφέρουν οι ερευνητές. Αν και τα μάτια και η περικογχική  περιοχή συχνά αναφέρονται ως η περιοχή του προσώπου που ορίζει την ομορφιά, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου συμβάλλουν σε κρίσεις ελκυστικότητας, επιβεβαιώνοντας την παλιά ιδέα ότι η ομορφιά είναι αποτέλεσμα της αρμονίας των πλευρών του προσώπου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here