Φοβία για τις βελόνες: Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να την ξεπεράσετε

«Η φοβία είναι ένας φόβος και άγχος για ένα συγκεκριμένο ερέθισμα», εξήγησε ο Δρ Jeffrey Geller, πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Περίπου το 30% των ανθρώπων θα βιώσουν μια διαταραχή άγχους στη διάρκεια της ζωής τους, δήλωσε ο Δρ Jeffrey Geller, και εξ αυτών μεταξύ 7% και 9% των ατόμων έχουν μια συγκεκριμένη φοβία.

Το άγχος για τις βελόνες, ωστόσο, δεν χρειάζεται να πληροί τον επίσημο ορισμό της φοβίας για να προκαλέσει προβλήματα. Περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων φοβούνται τις βελόνες και περίπου το 7% των ενηλίκων αποφεύγουν τους εμβολιασμούς λόγω αυτού του φόβου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ακόμη και πριν από την πανδημία Covid-19, ο φόβος των βελόνων είχε σοβαρό αντίκτυπο.

Οι τακτικοί εμβολιασμοί μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου, αναπηρίας και ασθένειας, έγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια έρευνα σε παγκόσμια προγράμματα ανοσοποίησης, τα οποία έχουν μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς και της διφθερίτιδας. Επιπλέον, ο φόβος των βελόνων υπερβαίνει τους εμβολιασμούς. Άτομα με σοβαρές φοβίες μπορεί να αποφύγουν εντελώς την ιατρική περίθαλψη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιδείνωση της υγείας.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών θεραπειών είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, μια διαδικασία συνεργασίας όπου τα άτομα συνεργάζονται με ψυχοθεραπευτές για να αλλάξουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους. Από όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για τη θεραπεία των φοβιών και του άγχους στο South Pasadena της Καλιφόρνιας, ο ψυχολόγος Jeff Prater είπε ότι η CBT είναι η πιο συνηθισμένη. Σε μια σειρά συνεδριών, ο Prater διδάσκει στους ασθενείς να χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης ενώ σταδιακά αντιμετωπίζουν τους φόβους τους. “Η γενική προσέγγιση είναι η δημιουργία μιας ιεραρχίας, ξεκινώντας από κάτι που δεν τους προκαλεί κανένα άγχος, και στη συνέχεια την κατασκευή αυτής της ιεραρχίας μέχρι την πιο φοβερή κατάσταση που μπορούν να φανταστούν ότι συνδέεται με τη φοβία της βελόνας”, δήλωσε ο Prater.

Μεταξύ τεσσάρων και 10 συνεδριών είναι αρκετές για την αποτελεσματική θεραπεία της φοβίας της βελόνας για τους περισσότερους ανθρώπους, δήλωσε ο Prater. Με τους εμβολιασμούς για το Covid-19 να είναι διαθέσιμοι τους επόμενους μήνες, αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια για τη φοβία της βελόνας το συντομότερο δυνατό. Εάν αγνοήσετε το ζήτημα, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε περισσότερα χρόνια άγχους. Εάν αφήσετε τη φοβία σας χωρίς θεραπεία μπορεί να σημαίνει συμπτώματα που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ πολλά παιδιά χάνουν τον φόβο τους για βελόνες καθώς μετακινούνται στην ενηλικίωση, οι πλήρεις φοβίες τείνουν να γίνονται πιο σοβαρές με την ηλικία, είπε ο Prater.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here