Μαρία Θεοδωρίδου: Προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων έχουν κληθεί να εμβολιαστούν, αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (07/06) για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για την απροθυμία ενός αριθμού ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Τα επιστημονικά θέματα που συζητούνται ευρέως αποτελούν ερείσματα για τον μη εμβολιασμό μιας μερίδας του πληθυσμού.

Όπως είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μην καταλήξει κανείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά αυτό έχει παραγκωνιστεί από τις επιφυλάξεις και τους φόβους. Αναμφίβολα, αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων ατόμων έχουν κληθεί, αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί στον εμβολιασμό τους, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, διότι κάθε αναβολή είναι σημαντική, έστω και για ένα άτομο. Ούτε υπάρχει η δικαιολογία για την μετάθεση της ευθύνης τους στους άλλους, είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πώς θα μπορέσει κανείς να πείσει όσους φοβούνται ή αρνούνται να εμβολιαστούν, η απάντηση της κα Θεοδωρίδου ήταν πως: “Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν θέλει να εμβολιαστεί να κάνει το εμβόλιο”. Τα εγγόνια ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, το γεγονός της απώλειας κάποιου γνωστού λόγω κορωνοϊού, ο φόβος ή και η εμπειρία όσων βίωσαν την νόσο στη ΜΕΘ μπορούν να “στρατολογηθούν” προκειμένου να κάνει κανείς την υπέρβαση στο φόβο και την άρνηση για εμβολιασμό. “Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στο να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί”, είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μελετήσει τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες που είναι ο ρόλος παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η νοσηρότητα, η θνητότητα, και η ασφάλεια κυρίως, και βάσει αυτών και πολλών άλλων παραγόντων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η απόφασή της. Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε επίσης ότι ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει, είπε η κα Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των ενηλίκων και εκεί έχουμε ακόμα δουλειά.

Έγγυες και εμβολιασμός

“Οι συστάσεις είναι να εμβολιάζονται οι έγγυες με ευξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως παραδείγματος χάρη οι νοσηλεύτριες, οι έγγυες με συνοσηρότητα, όπως διαβήτη και παχυσαρκία και όλες οι έγγυες εφόσον ενημερωθούν σωστά και πάρουν την συμβουλή του γυναικολόγου τους”, είπε η κα Θεοδωρίδου.

Η νόσος της εγγυού μητέρας με Covid προκαλεί βλάβες στον πλακούντα, γνωστή ως πλαγγουντίτιδα Covid, είπε η κα Θεοδωρίδου, σημειώσε ωστόσο ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση, δηλαδή μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, είπε η προέδρος της Εθνικής Επιτροπής.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ