Τα βρύα της θάλασσας μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε έγκυος

Δεν πρόκειται για μονόπλευρη ανησυχία: Σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ζευγαριών ανδρών-γυναικών, και οι δύο σύντροφοι έχουν παράγοντες που συμβάλλουν στη δυσκολία να αποκτήσουν βιολογικό παιδί. Κοιτάζοντας αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό ότι η αντιμετώπιση της στειρότητας είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει δαπανηρές θεραπείες όπως η γονιμοποίηση in vitro. Το Διαδίκτυο είναι σήμερα γεμάτο ισχυρισμούς ότι τα βρύα της θάλασσας θα μπορούσαν να είναι η απάντηση, αλλά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η διαφημιστική εκστρατεία;

Τα βρύα της θάλασσας είναι τα κόκκινα φύκια. Επιστημονικά γνωστά ως chondrus crispus, ονομάζονται επίσης ιρλανδικά βρύα. Βρίσκονται στις πιο βόρειες περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού, και γι ‘αυτό συγκομίζεται κυρίως στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και στη βόρεια Ευρώπη. Μπορεί επίσης να βρεθούν γύρω από τα νησιά της Καραϊβικής, όπου χρησιμοποιούνται ως αφροδισιακό για τους άνδρες.

Λοιπόν, είναι αληθείς οι ισχυρισμοί; Ας δούμε τι γνωρίζουμε ήδη, καθώς και τι λέει η έρευνα σχετικά με τα βρύα της θάλασσας συγκεκριμένα.

Άνδρες

Όταν πρόκειται για τον ρόλο που παίζουν τα βρύα της θάλασσας ως αρσενικό αφροδισιακό, τα στοιχεία είναι ως επί το πλείστον ανέκδοτα. Εάν αυτοί που τρώνε θαλάσσια βρύα (ή δημιουργούν ένα τζελ από αυτό) πιστεύουν ότι αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία ή τη λειτουργία, τότε μάλλον το κάνει για αυτούς. Και όπως μάθαμε στο Sex Ed 101, το σεξ είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μείνετε έγκυος.

Αλλά τα βρύα της θάλασσας αυξάνουν πραγματικά την τεστοστερόνη και η υψηλότερη τεστοστερόνη σημαίνει υψηλότερη γονιμότητα; Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να υποδηλώνει ότι τα βρύα της θάλασσας αυξάνουν την τεστοστερόνη και η υψηλότερη τεστοστερόνη δεν ισοδυναμεί με γόνιμότητα. Είναι αλήθεια ότι το σώμα χρειάζεται τεστοστερόνη για την παραγωγή σπέρματος και το σπέρμα χρειάζεται για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο και να επιτύχει εγκυμοσύνη. Αλλά η αύξηση της ποσότητας τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο αίμα δεν θα οδηγήσει σε περισσότερο ή καλύτερο σπέρμα. Άλλες ορμόνες είναι υπεύθυνες για αυτό.

Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά στα θαλάσσια βρύα θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια υγιεινή διατροφή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ζητημάτων που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα στους άνδρες – όπως το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία.

Γυναίκες

Υπάρχει πράγματι κάτι στους ισχυρισμούς ότι τα θρεπτικά συστατικά στα θαλάσσια βρύα μπορούν να βοηθήσουν στην εγκυμοσύνη. Πάρτε για παράδειγμα το φυλλικό οξύ. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων βρύου στη θάλασσα έχει 182 μικρογραμμάρια (mcg) φολικού οξέος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Αυτή είναι σχεδόν η μισή από την ημερήσια πρόταση των 400 mcg. Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος (συνθετική μορφή: φολικό οξύ) μπορεί να είναι ευεργετικά όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012.

Το βρύο της θάλασσας περιέχει επίσης ψευδάργυρο (1,95 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια), ο οποίος έχει ερευνηθεί σε ζώα για την επίδρασή του στην ποιότητα των αυγών. Συνιστάται πλέον να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό ψευδάργυρο εάν προσπαθείτε να συλλάβετε. (Παρεμπιπτόντως, το συμπλήρωμα φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος σε ορισμένους άνδρες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013).

Το USDA δεν καταγράφει δεδομένα ιωδίου για τα βρύα της θάλασσας. Ωστόσο, πολλά θαλάσσια φυτά περιέχουν αυτό το θρεπτικό συστατικό. Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Αλλά από την άλλη πλευρά, πάρα πολύ ιώδιο μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα του θυρεοειδούς, όπως η βρογχοκήλη. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here