Απορρόφηση σιδήρου: Τέσσερις κινήσεις για να την αυξήσεις

Εάν αισθάνεσαι ατονία, το πρόσωπό σου είναι χλωμό ή το δέρμα σου ξηρό και νιώθεις εξαντλημένη παρότι κοιμάσαι αρκετές ώρες, τότε είναι πιθανό να έχουν μειωθεί τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σου.

Εκτιμάται ότι μία στις τρεις γυναίκες έχουν έλλειψη σιδήρου, εξαιτίας της εμμήνου ρύσεως. Για τη διάγνωση πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο του αιματοκρίτη, του σιδήρου και της φεριτίνης, ενώ για την αντιμετώπιση της κατάσταση ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει και συμπληρώματα σιδήρου.

Η βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου στον οργανισμό εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, όσοι διαθέτουν επαρκή αποθέματα στον οργανισμό τους απορροφούν τον σίδηρο λιγότερο αποτελεσματικά από όσους παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου.

Η ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου εξαρτάται επίσης από την ίδια τη μορφή του σιδήρου -σίδηρος ζωικής ή φυτικής προέλευσης.

Ο αιμικός σίδηρος -σίδηρος ζωικής προέλευσης δηλαδή, απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό και βρίσκεται σε τροφές όπως τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Κατά μέσο όρο, ο οργανισμός απορροφά το 15-35% του συνολικού αιμικού σιδήρου που προσλαμβάνουμε.

Ο μη αιμικός σίδηρος -σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης, δεν απορροφάται τόσο εύκολα. Βρίσκεται στα δημητριακά, τα όσπρια, το σπανάκι κ.α. Ποσότητες μη αιμικού σιδήρου μπορούμε να πάρουμε και από προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά και το γάλα.

Για να αυξήσεις τον σίδηρο και την απορρόφησή του

Φάε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν ζωικό σίδηρο όπως το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας και τα αυγά.

Κατανάλωσε συχνότερα πηγές φυτικού σιδήρου όπως οι φακές, τα ρεβίθια, το σουσάμι, οι ξηροί καρποί και το σπανάκι.

Για την καλύτερη απορρόφηση του ζωικού και του φυτικού σιδήρου συνδύασε τον με φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα ακτινίδια και οι φράουλες.

Πιες λιγότερο καφέ, τσάι και κόκκινο κρασί επειδή δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here