Αυτοφροντίδα: Πώς να την εφαρμόσετε σε κάθε τομέα της ζωής σας

Ο διαλογισμός δε θα σας κάνει καλό αν δεν κοιμάστε επαρκώς. Στην πραγματικότητα, όταν προσπαθείτε να διαλογιστείτε, μπορεί να σταματήσετε γιατί δε φροντίζετε την ανάγκη του ύπνου.

Παρομοίως, το να χτυπιέστε στη γυμναστική μερικές φορές την εβδομάδα δε θα ανακουφίσει πολύ το άγχος σας εάν τροφοδοτείτε το σώμα σας με πρόχειρο φαγητό υψηλής επεξεργασίας. Πρέπει πρώτα να φροντίσετε τις βασικές σας ανάγκες εάν θέλετε οι δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος να είναι αποτελεσματικές.

Είναι ωστόσο σημαντικό να εκτιμήσετε πώς φροντίζετε τον εαυτό σας σε διάφορους τομείς, ώστε να μπορείτε να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας.

Σώμα

Πρέπει να φροντίσετε το σώμα σας εάν θέλετε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του σώματος και του μυαλού σας. Όταν φροντίζετε το σώμα σας, θα σκέφτεστε και θα νιώθετε καλύτερα. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θρέφετε το σώμα σας, το πόσο ύπνο παίρνετε, πόση σωματική δραστηριότητα κάνετε και πόσο καλά φροντίζετε τις σωματικές σας ανάγκες.

Όσον αφορά τη φυσική αυτοφροντίδα, ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής για να αξιολογήσετε εάν υπάρχουν ορισμένοι τομείς που πρέπει να βελτιώσετε:

Κοιμάστε αρκετά;

Η διατροφή σας τροφοδοτεί καλά το σώμα σας;

Προσέχετε την υγεία σας;

Ασκείστε τακτικά;

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για την αυτοφροντίδα. Αλλά, συχνά, είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για φίλους σου και είναι εύκολο να παραμελήσεις τις σχέσεις σου όταν η ζωή γίνεται απαιτητική κι εσύ πολυάσχολη. Ωστόσο, οι στενές συνδέσεις είναι σημαντικές για την ευημερία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε και να διατηρήσετε στενές σχέσεις είναι να βάλετε χρόνο και ενέργεια στην οικοδόμηση των σχέσεων σας με άλλους.

Ψυχή

Ο τρόπος σκέψης και τα πράγματα με τα οποία γεμίζετε το μυαλό σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική σας ευημερία. Η ψυχική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει πράγματα που κρατούν το μυαλό σας ενεργό, όπως τα παζλ ή εκμάθηση ενός θέματος που σας συναρπάζει. Μπορεί να ασχοληθείτε με την ανάγνωση βιβλίων ή την παρακολούθηση ταινιών που σας εμπνέουν και τροφοδοτούν το μυαλό σας. Η ψυχική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει επίσης πράγματα που σας βοηθούν να παραμείνετε ψυχικά υγιείς. Η εξάσκηση της αυτο-συμπόνιας και της αποδοχής, για παράδειγμα, σας βοηθά να διατηρήσετε έναν υγιέστερο εσωτερικό διάλογο.

Πνεύμα

Η έρευνα δείχνει ότι ένας τρόπος ζωής συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας ή της πνευματικότητας είναι γενικά ένας υγιέστερος τρόπος ζωής. Η καλλιέργεια του πνεύματός σας, ωστόσο, δε χρειάζεται να περιλαμβάνει τη θρησκεία απαραιτήτως. Μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε σας βοηθά να αναπτύξετε μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος, κατανόησης ή σύνδεσης με το σύμπαν.

Συναισθήματα

Είναι σημαντικό να έχετε υγιείς ικανότητες διαχείρισης για να αντιμετωπίζετε άβολα συναισθήματα, όπως θυμό, άγχος και θλίψη. Η συναισθηματική αυτοφροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας βοηθούν να αναγνωρίζετε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας σε τακτική βάση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here