Βιταμίνη Α: Γιατί είναι απαραίτητη για μια καλή υγεία

Η βιταμίνη Α είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων εξαιρετικά σημαντική για την ανθρώπινη υγεία. Συνιστάται στους άνδρες να λαμβάνουν 900 mcg, γυναίκες 700 mcg και παιδιά και εφήβους 300-600 mcg βιταμίνης Α την ημέρα.

1. Προστατεύει τα μάτια σας από τη νυχτερινή τύφλωση και την φθορά που σχετίζεται με την ηλικία

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της όρασης. Η βιταμίνη χρειάζεται για να μετατρέψει το φως που χτυπά το μάτι σας σε ηλεκτρικό σήμα που μπορεί να σταλεί στον εγκέφαλό σας. Στην πραγματικότητα, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α μπορεί να είναι η νυχτερινή τύφλωση, γνωστή ως νυκταλοπία. Η νυχτερινή τύφλωση εμφανίζεται σε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α, καθώς η βιταμίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό της ροδόψίνης χρωστικής. Η ροδοψίνη βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού σας και είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο φως.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται ή να διαιρούνται με ανεξέλεγκτο τρόπο. Καθώς η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων σας, η επίδρασή της στον κίνδυνο καρκίνου και ο ρόλος στην πρόληψη του καρκίνου ενδιαφέρει τους επιστήμονες. Σε μελέτες παρατήρησης, η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων βιταμίνης Α με τη μορφή βήτα-καροτίνης έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος του Hodgkin, καθώς και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, αν και η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α από φυτικές τροφές έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, οι ζωικές τροφές που περιέχουν ενεργές μορφές βιταμίνης Α δεν συνδέονται με τον ίδιο τρόπο.

3. Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη Α παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του σώματός σας. Αυτό περιλαμβάνει τους βλεννογόνους φραγμούς στα μάτια, τους πνεύμονες, το έντερο και τα γεννητικά όργανα που βοηθούν στην παγίδευση βακτηρίων και άλλων μολυσματικών παραγόντων. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στη σύλληψη και την απομάκρυνση βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών από την κυκλοφορία του αίματος σας. Αυτό σημαίνει ότι μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας σε λοιμώξεις και να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας όταν αρρωστήσετε.


ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here