Σαρηγιάννης: Πότε είπα ψέματα για τα κρούσματα – Είχα υπολογίσει έως και 25.000 την ημέρα


Στην ομολογία ότι είπε ψέματα όσον αφορά την εκτίμησή του για τον αριθμό των κρουσμάτων προχώρησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Στην αποκάλυψη ότι κάποια στιγμή είπε ψέματα για τον αριθμό των κρουσμάτων προκειμένου «να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος» προχώρησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Έχω πει και ψέματα ώστε να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Είχα υπολογίσει ότι θα φτάσουμε τα 25.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά είχα πει ότι θα φτάσουμε έως τα 5.000, γιατί ο στόχος μου δεν είναι να σπέρνω πανικό. Ο σκοπός είναι να ενημερώσω τους αρμόδιους για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα» εξήγησε το σκεπτικό της στάσης του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον ίδιο η άβολη αυτή στιγμή ήταν «τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου που συζητούσαμε για το 2ο κύμα. Εκεί αν δεν λαμβάναμε μέτρα θα είχαμε φτάσει σε πολλές χιλιάδες κρούσματα».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ διατηρεί, όπως λέει, προσωπική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο γνωρίζονται από την Αμερική.

«Είμαστε γνωστοί με τον Κυριάκο. Ήτανε στο Stanford και έκανε master όταν ήμουν στο Berkeley. Είναι δύο χρόνια πιο μικρός από μένα. Ήμασταν στον ίδιο σύλλογο ελληνοαμερικανικών επιστημόνων της Καλιφόρνιας. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση» είπε και τόνισε ποιες στιγμές τον συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός.

«Σε βασικές καμπές. Η τελευταία στιγμή ήταν στο τέλος του Μάρτη, που του έστειλα ένα πακέτο μέτρων και εφαρμόζονται. Επίσης, παίρνω την ευθύνη του lockdown στις 2 Ιανουαρίου, γιατί του έστειλα προειδοποίηση. Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, έστειλα email και ειδοποίησα για τις προβλέψεις. Γελούσα εκείνη την ώρα, γιατί φαντάστηκα θα σκέφτονται “καλά, ζωή δεν έχει αυτός ο άνθρωπος;”» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι αν υπάρξει τέταρτο κύμα αυτό θα είναι στα μέσα Νοεμβρίου με την κορύφωσή του στα τέλη του ίδιου μήνα και θα τελειώσει σχετικά νωρίς.

«Υπάρχει βέβαια επιστημονική αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξουν στελέχη του ιού που θα ξεπερνούν την ανοσία. Αν μείνουμε στα στελέχη που ξέρουμε ή παρόμοια, το πλάτος της καμπύλης κορύφωσης θα είναι πιο στενό τον Νοέμβριο. Δηλαδή, θα κολλήσουν λιγότεροι λόγω φυσικής ανοσίας και των εμβολιασμών» δηλώνει χαρακτηριστικά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ