Εκστρατεία κατά της θαλάσσιας βλέννας στην Τουρκία- εξαπλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα


Λίγες ημέρες αφού η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα έκτακτο σχέδιο κατά της αποκαλούμενης θαλάσσιας βλέννας στη Θάλασσα του Μαρμαρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού εκκίνησε μια εκστρατεία καθαρισμού την Τρίτη.

Ο υπουργός, Μουράτ Κουρούμ, άρχισε την «κινητοποίηση» κατά του φαινομένου σε τελετή στο Καντεμποστάν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Όπως γράφει η τουρκική Daily Sabah, συνεργεία καθαρισμού άρχισαν τις εργασίες στο Κοτσαελί, την Προύσα, το Μπαλικεσίρ, τη Γιάλοβα, το Τσανάκ Καλέ και το Τεκίρ Νταγ, όπου το φαινόμενο καταστρέφει το υποθαλάσσιο οικοσύστημα, πλήττει την αλιεία και τον τουρισμό.

Η αποκαλούμενη θαλάσσια βλέννα προκύπτει λόγω της συγκέντρωσης μικροοργανισμών στην κλειστή αυτή θάλασσα και αποδίδεται στη μόλυνση και την κλιματική αλλαγή. Έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες και συναντάται κυρίως κοντά στις ακτές. Δήμοι έχουν καταβάλει προσπάθειες για την αντιμετώπισή του, οι οποίες ωστόσο ήταν ως τώρα ανεπιτυχείς.

«Αρχίζουμε την πιο εκτενή και μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού στης Τουρκίας» είπε ο Κουρούμ, προσθέτοντας πως εργάζονται 1.000 άτομα και ότι αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα για τα 25 εκατ. κατοίκους των επτά επαρχιών γύρω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, πάντως, το φαινόμενο φαίνεται να εξαπλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα. «Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι άσχημη όπως στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Μα, αν συνεχίσουμε να τη μολύνουμε, σε 3, 5 ή ίσως 30 χρόνια θα βιώσουμε το ίδιο φαινόμενο στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Μεχμέτ Αϊντίν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ορντού.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, Hurriyet Daily News

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ