«Γκάνγκστερ του Facebook»: O Τούρκος που «έκαψε» άθελά του τον υπόκοσμο μοιράζοντας εφαρμογή του FBI


Πάνω από 800 είναι οι φερόμενοι εγκληματίες ανά τον κόσμο που έχουν συλληφθεί, αφού χιλιάδες άτομα σε όλο τον πλανήτη παραπλανήθηκαν ώστε να χρησιμοποιούν μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή τηλεφώνου που επέτρεπε στις αρχές να παρακολουθούν τις συζητήσεις τους

Η αυστραλιανή αστυνομία ενημέρωσε τοπικά ΜΜΕ πως ο άνδρας που άθελά του συνέβαλε σημαντικά στο να κυκλοφορήσει και να εξαπλωθεί η εφαρμογή κρυπτογραφημένων επικοινωνιών που είχε στήσει το FBI για να «παγιδεύσει» τους εγκληματίες είναι ένας φυγάς, ονόματι Χακάν Αγίκ.

Σύμφωνα με το BBC, o Αγίκ φέρεται να είναι ο ίδιος έμπορος ναρκωτικών. Υποδείχτηκε ως «influencer» στον υπόκοσμο και για αυτό τον προσέγγισαν μυστικοί αστυνομικοί/ πράκτορες, που του έδωσαν πρόσβαση σε μια συσκευή με την εφαρμογή. Αυτός, στη συνέχεια, άρχισε να τη συστήνει σε άλλους κακοποιούς.

«Υποδείχθηκε λόγω της θέσης του στον υπόκοσμο» ανέφερε στέλεχος των αυστραλιανών αρχών στην Australian Telegraph. «Ήταν πρωταρχικός στόχος, ως κάποιος τον οποίο εμπιστεύονταν και θα ήταν σε θέση να διανέμει με επιτυχία αυτή την πλατφόρμα».

Όπως αναφέρθηκε, ζει στην Τουρκία εδώ και χρόνια και η αστυνομία τον προτρέπει να παραδοθεί για τη δική του ασφάλεια. «Δεδομένης της απειλής που αντιμετωπίζει, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να παραδοθεί σε εμάς το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Αυστραλός Ομοσπονδιακός Επίτροπος Αστυνομίας, Ρις Κέρσοου.

Ο Τζόζεφ Χακάν Αγίκ, 42 ετών, είναι γιος Τούρκων μεταναστών στην Αυστραλία και λέγεται πως μεγάλωσε σε προάστιο του Σίδνεϊ.

Στα αυστραλιανά ΜΜΕ χαρακτηρίζεται ως «γκάνγκστερ του Facebook». Είχε εμφανιστεί στον Τύπο περίπου μια δεκαετία πριν, επειδή επιδείκνυε τον πολυτελή τρόπο ζωής του online, εν μέσω αναφορών για σχέσεις με συμμορίες και κυκλώματα ναρκωτικών.

Έφυγε από τη χώρα από τότε που υποδείχθηκε ως βασικός ύποπτος σε μια επιχείρηση της αστυνομίας σχετικά με διακίνηση ηρωίνης. Συνελήφθη στην Κύπρο το 2010, μα εξαφανίστηκε αφότου αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, και εξακολουθεί να είναι ένας από τους «Most Wanted» της Αυστραλίας.

Σε βίντεο που είχαν παίξει τα αυστραλιανά ΜΜΕ εμφανιζόταν να οδηγεί σπορ αυτοκίνητο, να φορά ρολόι με διαμάντια και να παίζει μουσική με αναφορές στις φερόμενες εγκληματικές του δραστηριότητες.

Οι αυστραλιανές αρχές λένε πως συνέχισε τις παράνομες δραστηριότητές του και στο εξωτερικό, και ένας αριθμός συνεργών του έχουν συλληφθεί.

Αυτή την εβδομάδα αυστραλιανά ΜΜΕ ανέφεραν πως είναι ένας από τα μεγάλα «κεφάλια» που συνεργάζονται στο αποκαλούμενο «Aussie Cartel», που φέρνει στη χώρα ετησίως ναρκωτικά αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.

Κοινή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 60 Minutes Australia, το The Age και το Sydney Morning Herald, τον ιχνηλάτησε στην Τουρκία, όπου, όπως λέγεται, συνεχίζει να ζει με πολυτέλεια, επενδύοντας χρήματα σε επιχειρήσεις και δύο σπίτια σε εύπορες περιοχές. Λένε ότι ζει με το όνομα Χακάν Ρέις, πως έχει απαρνηθεί την αυστραλιανή του υπηκοότητα και ότι έχει παντρευτεί μια Ολλανδή με την οποία έχουν κάνει δύο παιδιά.

Αυστραλοί αξιωματούχοι λένε πως ο Αγίκ έπαιξε άθελά του κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση: Του δόθηκε ένα τηλέφωνο με την εφαρμογή ΑΝΟΜ από μυστικούς αστυνομικούς, και αυτός μετά σύστησε την υπηρεσία σε άλλους εγκληματίες.

Συνολικά λέγεται πως κυκλοφορούσαν στη μαύρη αγορά 12.000 συσκευές με την εφαρμογή αυτή εγκατεστημένη, και οι νέοι χρήστες χρειάζονταν κωδικό από έναν παλιότερο χρήστη για να αποκτήσουν πρόσβαση, κάτι που δημιούργησε έναν «αέρα» εμπιστοσύνης.

«Ήμασταν στην τσέπη του οργανωμένου εγκλήματος» είπε ο Κέρσοου. Όπως έχει γίνει γνωστό, αστυνομικοί ήταν σε θέση να διαβάζουν εκατομμύρια μηνύματα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία είχαν να κάνουν με σχέδια για δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών κ.α.

Ο ίδιος ο Αγίκ δεν έχει συλληφθεί ακόμα, μα αξιωματούχοι των αρχών λένε πως αυτοί που εκτέθηκαν και πιάστηκαν λόγω της εφαρμογής θα γνωρίζουν τώρα πως βρίσκονται στην παρούσα κατάσταση εξαιτίας του.

«Αν δείτε τον Αγίκ και την εμπλοκή του, στην πράξη είναι σχεδόν σαν ο βασικός σπόνσορας του ΑΝΟΜ μεταξύ των καρτέλ εγκλήματος» είπε ο Τζάρεντ Τάγκαρτ, υψηλόβαθμο στέλεχος της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας, στην Australian Telegraph. «Οι συσκευές αυτές υπάρχουν σχεδόν παντού…είναι σαν οικογενειακό δέντρο, μπορείς πιθανότατα να ιχνηλατήσεις σχεδόν όλες τις συσκευές πίσω σε αυτόν».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ