Κορωνοϊός: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19 στην υγεία

Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι, ακόμη και όσοι είχαν ήπιες εκδοχές της ασθένειας, ίσως να συνεχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά την αρχική τους ανάρρωση. Αυτοί οι άνθρωποι μερικές φορές αυτοαποκαλούνται “μακροχρόνιοι φορείς” και η κατάσταση αυτή αποκαλείται σύνδρομο μετά-COVID- 19 ή “μακρύ COVID- 19.” Τα μακροπρόθεσμα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκός πόνος ή κεφαλαλγία
  • Γρήγορος ή δυνατός καρδιακός παλμός
  • Απώλεια οσμής ή γεύσης
  • Προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης ή ύπνου
  • Εξάνθημα ή τριχόπτωση

Αν και ο κορωνοϊος θεωρείται μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να βλάψει και πολλά άλλα όργανα. Αυτή η βλάβη οργάνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Τα όργανα που µπορεί να επηρεαστούν από την COVID- 19 περιλαμβάνουν:

  • Καρδιά. Οι εξετάσεις απεικόνισης που πραγματοποιήθηκαν μήνες μετά την ανάνηψη από την COVID- 19 έδειξαν μόνιμη βλάβη στον καρδιακό μυ, ακόμα και σε άτομα που εμφάνισαν μόνο ήπια συμπτώματα. Αυτό µπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων καρδιακών επιπλοκών στο µέλλον.
  • Πνεύμονες. Ο τύπος της πνευμονίας που συχνά σχετίζεται µε την COVID- 19 µπορεί να προκαλέσει µακροχρόνια βλάβη στους μικροσκοπικούς αερόσακους (κυψελίδες) στους πνεύμονες. Ο προκύπτων ουλώδης ιστός μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
  • Εγκέφαλος. Ακόμα και στους νέους, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις και σύνδρομο Guillain-Barre. κατάσταση που προκαλεί προσωρινή παράλυση. Η COVID- 19 µπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Parkinson και της νόσου του Alzheimer.

Θρόμβοι αίματος και προβλήματα αιμοφόρων αγγείων . Ο κορωνοϊός µπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες συσσώρευσης των αιμοσφαιρίων και σχηματισμού θρόμβων. Αν και οι μεγάλοι θρόμβοι µπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, µεγάλο µέρος της καρδιακής βλάβης που προκαλείται από την COVID- 19 πιστεύεται ότι οφείλεται σε πολύ µικρούς θρόμβους που εμποδίζουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) στον καρδιακό µυ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here