Brexit: «Ο πόλεμος των… λουκάνικων» Βρετανίας-ΕΕ – Τι ειναι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας


Σε τροχιά νέας σύγκρουσης για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας εισέρχονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο , με τις Βρυξέλλες να απειλούν το Λονδίνο με “ταχεία” και “έντονη” αντίδραση εάν παραβιάσει το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας του Brexit. Παράπλευρη απώλεια στο νέο γύρο αντιπαράθεσης…τα λουκάνικα.

Τα λουκάνικα από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται σύντομα να απαγορευτούν στη Βόρεια Ιρλανδία. Το «αγκάθι» με το εν λόγω έδεσμα – όπως επίσης για τα μπιφτέκια και τα άλλα παγωμένα κρέατα – αποτελεί τμήμα της συμφωνίας Brexit που ονομάζεται Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Γιατί απειλούνται τα λουκάνικα;

Λόγω του Brexit, η Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία) δεν ακολουθεί πλέον τους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, η Βόρεια Ιρλανδία τους ακολουθεί- επειδή μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ε.Ε.

Τα λουκάνικα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία επειδή οι κανόνες της Ε.Ε για την ασφάλεια των τροφίμων δεν επιτρέπουν στα κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος να μπούν στην αγορά της από μη μέλη – όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ ανησυχεί ότι εάν η Μεγάλη Βρετανία στέλνει λουκάνικα – ή άλλα είδη – στη Βόρεια Ιρλανδία, θα μπορούσαν να καταλήξουν στα σύνορα, στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας -το οποίο υπέγραψε η βρετανική κυβέρνηση – αυτό δεν ήταν πρόβλημα μέχρι στιγμής. Το θέμα προκύπτει γιατί στο τέλος Ιουνίου λήγει η περίοδος χάριτος έξι μηνών, κατά την οποία δεν ίσχυαν οι κανόνες.
Οι συνομιλίες για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, καθώς και για άλλες πτυχές του πρωτοκόλλου, διεξάγονται σημερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου George Eustice είπε στο BBC ότι η ΕΕ πρέπει να εξηγήσει γιατί πρέπει να σταματήσουν οι πωλήσεις λουκάνικων στη Βόρεια Ιρλανδία. “Δεν έχουν δώσει ικανοποιητική εξήγηση γιατί πιστεύουν ότι αποτελεί πρόβλημα”, είπε. Οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν λιγο πριν απο την συνάντηση ότι η αντίδραση των “27” θα είναι σκληρή εάν υπάρξουν παραβιάσεις της συμφωνίας.

Γιατί χρειαζόταν μια συμφωνία Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία;

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η προστασία της ειρηνευτικής συμφωνίας της Βόρειας Ιρλανδίας (Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής) ήταν βασικ προτεραιότητα.

Έπρεπε δηλαδή να παραμείνουν ανοιχτά τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (Ηνωμένο Βασίλειο) και να αποφευχθούν νέα μέτρα όπως κάμερες και συνοριακοί σταθμοί.

Αυτό ήταν εύκολο όταν τόσο η Βόρεια Ιρλανδία όσο και η Ιρλανδία ήταν μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, χρειάστηκε νέα ρύθμιση μετά το Brexit και αυτό γιατί η ΕΕ απαιτεί ορισμένα προϊόντα να επιθεωρούνται όταν φθάνουν από χώρες εκτός ΕΕ.

Έτσι, η Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύτηκαν το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Πώς λειτουργεί το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας;

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Βόρεια Ιρλανδία συνεχίζει να ακολουθεί πολλούς κανόνες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα φορτηγά μπορούν να περνάνε από τα χερσαία σύνορα χωρίς να επιθεωρούνται.

Ωστόσο, η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία δεν ακολουθούν πλέον αυτούς τους κανόνες – οδηγώντας σε ένα νέο “ρυθμιστικό” σύνορο μεταξύ Λονδίνου και Μπέλφαστ. Αυτό σημαίνει νέους ελέγχους αγαθών. Επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται στους λιμένες της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ πρέπει να συμπληρωθούν τελωνειακά έγγραφα. Αυτό προκάλεσε κριτική ότι δημιουργήθηκαν σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα.

Τι ελέγχεται;

Ορισμένα προϊόντα διατροφής που φθάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία – όπως κρέας, γάλα, ψάρια και αυγά – πρέπει να παρακολουθούνται για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ.

Πρέπει να περάσουν από έναν συνοριακό σταθμό ελέγχου, όπου ελέγχεται η γραφειοκρατία και πραγματοποιούνται ορισμένες φυσικές επιθεωρήσεις.

Το νέο σύστημα ξεκίνησε…μετ’εμποδίων. Η ΕΕ δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι οι σταθμοί ελέγχου δεν ήταν ακόμη πλήρως λειτουργικοί και ορισμένα εμπορεύματα εισέρχονταν στη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να δηλωθούν σωστά.

Με πληροφορίες απο BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ