ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι στόχοι του πρώτου ταξιδιού του Μπάιντεν στο εξωτερικό ως πρόεδρος


Εν όψει του πρώτου μεγάλου ταξιδιού της θητείας του ως προέδρου στο εξωτερικό, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επιδιώξει να αποκαταστήσει τη θέση των ΗΠΑ στο διεθνές προσκήνιο, να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Ευρωπαίους συμμάχους που είχαν πληγεί επί Τραμπ και να παρουσιάσει τη δημοκρατία ως το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στις ανερχόμενες δυνάμεις της απολυταρχίας.

Όπως γράφει το Associated Press, o Τζο Μπάιντεν έχει θέσει ψηλά τον πήχυ για το οκτώ ημερών ταξίδι του, πιστεύοντας πως η Δύση θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα σε όλους πως μπορεί να ανταγωνιστεί οικονομικά την Κίνα, καθώς ο κόσμος αναδύεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Εν όψει του αποκορυφώματος, που θα είναι η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπάιντεν θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως οι ΗΠΑ μπορούν να θεωρούνται και πάλι αξιόπιστος σύμμαχος για να αποτραπεί η επιθετικότητα της Μόσχας, τόσο στα ανατολικά σύνορα όσο και στο «μέτωπο» του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Associated Press, το ταξίδι θα έχει να κάνει περισσότερο με την αποστολή μηνύματος παρά με συγκεκριμένες ενέργειες ή συμφωνίες. Βασική προτεραιότητα για τον Μπάιντεν, που αναχωρεί την Τετάρτη για την πρώτη του στάση, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι να πείσει τον κόσμο πως η Δημοκρατική κυβέρνησή του δεν αποτελεί απλά μια «παρένθεση» στην τροχιά μιας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για την οποία πολλοί σύμμαχοι φοβούνται ότι απέκτησε χαρακτήρα «συναλλαγών» επί Τραμπ.

«Το ταξίδι, στον πυρήνα του, θα προωθήσει τη θεμελιώδη επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής Μπάιντεν» είπε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας- να «συσπειρώσει τις δημοκρατίες του κόσμου για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας».

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν θέλει να πιέσει τον Πούτιν να δώσει τέλος στις προκλήσεις, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις από Ρώσους χάκερ, η φυλάκιση του Αλεξέ Ναβάλνι και οι απόπειρες παρέμβασης από το Κρεμλίνο στις αμερικανικές εκλογές. Επίσης, επιδιώκει να συσπειρώσει συμμάχους ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για τον έλεγχο της Κίνας, ανερχόμενου ανταγωνιστή, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ εκφράζουν προβληματισμούς για τις οικονομικές σχέσεις Ευρώπης- Μόσχας. Επίσης, ο Μπάιντεν θέλει να παρακινήσει άλλους συμμάχους, περιλαμβανομένης της Κίνας, να προβούν σε πιο επιθετικές δεσμεύσεις ως προς τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Το ταξίδι αυτό αποτελεί μια μεγάλη στιγμή για τον Μπάιντεν, που ταξίδευε επί δεκαετίες ανά τον κόσμο ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Σε αυτή τη στιγμή παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς ο κόσμος ακόμα αντιμετωπίζει με αυτήν την πανδημία, που τυχαίνει μια φορά τον αιώνα, αυτό το ταξίδι έχει να κάνει με την υλοποίηση της ανανέωσης της δέσμευσης της Αμερικής απέναντι στους συμμάχους και εταίρους μας και την επίδειξη των δυνατοτήτων των δημοκρατιών να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να αποτρέπουν τις απειλές αυτής της νέας εποχής».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ