Τί εισφορές πληρώνουν οι ασφαλισμένοι που έχουν δύο ή περισσότερες ασφαλιστέες ιδιότητες


Επί μίας μόνο απασχόλησης καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές οι ασφαλισμένοι που έχουν δύο ή περισσότερες ασφαλιστέες ιδιότητες.

Ειδικότερα, όσοι ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ υποχρεωτικά ως μισθωτοί (λ.χ. εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αμειβόμενα μέλη Δ.Σ., έμμισθοι δικηγόροι) και παράλληλα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα καταβάλλουν πλέον εισφορές μόνον επί της μισθωτής απασχόλησης, υπό την προϋπόθεση ότι οι εισφορές εργαζομένου και εργοδότη καλύπτουν το ποσό των 252 ευρώ μηνιαίως («δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία»).

Πρακτικά, όσοι ασφαλίζονται ως μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές ύψους 940 ευρώ και άνω απαλλάσσονται κατά κανόνα από πρόσθετες εισφορές για τη δεύτερη απασχόληση. Σε περίπτωση που οι εισφορές δεν καλύπτονται από τη μισθωτή εργασία, ο ασφαλισμένος καταβάλλει την όποια διαφορά.

Μία ασφαλιστική εισφορά καταβάλλουν επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παράλληλα δραστηριοποιούνται και σε άλλο ελεύθερο επάγγελμα.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες του κοινωνικοασφαλιστικού νόμου του 2020 καθώς καταργεί το προηγούμενο καθεστώς της πολλαπλής καταβολής εισφορών σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, το οποίο αποτελούσε αντικίνητρο για τους ασφαλισμένους που επιθυμούσαν να αναλάβουν παράλληλες δραστηριότητες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ