Γλυκοπατάτα Θερμίδες: Το λαχανικό που θα απογειώσει την υγεία σου

Η γλυκοπατάτα (Ipomoea batatas) είναι ένας υπόγειος κονδύλος. Οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, πολύ υγιεινές και νόστιμες. Μπορούν να καταναλωθούν ως βραστά, ψητά, στον ατμό ή τηγανητά λαχανικά. Οι γλυκοπατάτες είναι συνήθως πορτοκαλιές αλλά βρίσκονται και σε άλλα χρώματα, όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, μοβ, κίτρινο και μοβ. Σε ορισμένα μέρη της Βόρειας Αμερικής, οι γλυκοπατάτες ονομάζονται γιαμ. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ψευδές όνομα επειδή τα γιαμ είναι ένα διαφορετικό είδος. Οι γλυκοπατάτες σχετίζονται μόνο μακρινά με τις κανονικές πατάτες.

Τα διατροφικά στοιχεία για 100 γραμμάρια ωμών γλυκοπατάτων είναι:

  • Θερμίδες: 86
  • Νερό: 77%
  • Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 20,1 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 4,2 γραμμάρια
  • Ίνες: 3 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,1 γραμμάρια

 

Οι γλυκοπατάτες σχετίζονται με πολλαπλά οφέλη, όπως η πρόληψη ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Καθώς η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα σας, η ανεπάρκεια σε αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει προσωρινή και μόνιμη βλάβη στα μάτια σας και ακόμη και να οδηγήσει σε τύφλωση. Μπορεί επίσης να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει τη θνησιμότητα, ειδικά στα παιδιά και τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή εξαιρετικά απορροφήσιμου βήτα καροτένιου, το οποίο το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α.

 Η ένταση του κίτρινου ή πορτοκαλιού χρώματος της γλυκοπατάτας συνδέεται άμεσα με την περιεκτικότητά της σε βήτα καροτίνη. Οι πορτοκαλιές γλυκοπατάτες έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης Α στο αίμα περισσότερο από άλλες πηγές β-καροτένης, καθώς περιέχουν μια εξαιρετικά απορροφήσιμη ποικιλία αυτού του θρεπτικού συστατικού. Αυτό καθιστά την κατανάλωση γλυκών πατατών μια εξαιρετική στρατηγική κατά της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η έκκριση ινσουλίνης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του διαβήτη τύπου 2. Το Caiapo, ένας τύπος γλυκοπατάτας με λευκό δέρμα και σάρκα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτή η γλυκοπατάτα όχι μόνο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο, τα τρέχοντα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη χρήση γλυκοπατάτας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον άνθρωπο.

Μειωμένη οξειδωτική βλάβη και κίνδυνο καρκίνου Η οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα συνδέεται συχνά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ο οποίος συμβαίνει όταν τα κύτταρα χωρίζονται ανεξέλεγκτα. Οι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, των νεφρών και του μαστού. Μελέτες δείχνουν ότι τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της γλυκοπατάτας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Οι μωβ πατάτες έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here