«Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την ΕΚΤ» – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Στη διάψευση δημοσιευμάτων και πληροφοριών που έφεραν την Ελλάδα να μην λαμβάνει την πρώτη δόση από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, η πρώτη δόση ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των SMPs και ANFAs που είναι προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο είναι πιθανό να μην καταβληθεί, παρά την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως στην έκθεση που θα εκδώσει αύριο (21/11) η Κομισιόν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, θα εισηγείται τη μη καταβολή της πρώτης δόσης, λόγω της ανεπαρκούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.

Μιλώντας ωστόσο στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια βάση προσέθεσε πως «είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

 


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here