Άνοια: Η τεχνολογία των ήχων στον αγώνα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της άνοιας


Κατά τη διάρκεια της 180ης Συνάντησης της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής (Acoustical Society of America), η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά από τις 8 εώς τις 10 Ιουνίου, ο Arezoo Talebzadeh, από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, έδειξε πώς η δημιουργία ένος συστήματος εξατομικευμένου “ηχητικού τοπίου” μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν άνοια παρέχοντας στοιχεία σχετικά με την ώρα της ημέρας και τον τόπο.

Σχεδιασμός ηχητικού τοπίου για άτομα με άνοια – Η συσχέτιση μεταξύ της ψυχοακουστικής παραμέτρου και της ανθρώπινης αντίληψης

Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που ονομάζεται AcustiCare, δημιουργείται ένα εξατομικευμένο τοπίο ήχου με έναν προσαρμοσμένο αλγόριθμο που αναπαράγει προγραμματισμένους ήχους σε συγκεκριμένες στιγμές όλη την ημέρα. Μέσω ανατροφοδότησης, το σύστημα μπορεί να τροποποιήσει τους ήχους που θα παιχτούν την επόμενη μέρα, βοηθώντας στην ενίσχυση της αντίληψης του χρόνου και του χώρου για τους ασθενείς με άνοια.

“Οι ήχοι αποτελούνται από μια συλλογή από φυσικούς ήχους, πουλιά, εξωτερικούς ήχους, ήχους νερού / βροχής και ήχους κουζίνας, μουσική κα.», δήλωσε ο Talebzadeh. “Από αυτούς τους ήχους, οι ψυχοακουστικές παράμετροι και τα μεταδεδομένα χρησιμοποιούνται για τη λήψη πληροφοριών ομοιότητας μεταξύ των διαφορετικών ήχων. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να προτείνουν έναν νέο ήχο που σχετίζεται με τα δεδομένα της απόκρισης των ακροατών στους ήχους”.

Ο Talebzadeh είπε ότι η έρευνά του στοχεύει να ανακαλύψει τη συσχέτιση μεταξύ των ψυχοακουστικών περιβαλλόντων και της αλλαγής της διάθεσης. Κατά τη γνώμη του, το ηχητικό τοπίο θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με άνοια βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου, μειώνοντας την διέγερση, το άγχος και την αγωνία, περιορίζοντας τα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα της άνοιας και τη χρήση ψυχοδραστικών φαρμάκων.

Παράλληλα, ο Talebzadeh ευελπιστεί το ηχητικό τοπίο να είναι ένας αρωγός στη μείωση του άγχους των φροντιστών και του προσωπικού των δομών περίθαλψης και φροντίδας των ατόμων με άνοια. “Διάφορες τροποποιήσεις είναι δυνατές για την υποστήριξη ενός φιλικού προς την άνοια περιβάλλοντος που μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη ή μείωση των συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων της. Ο ήχος είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες“, είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ