Μελέτες Επισημάνσεις: Η φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής covid -19


Μελέτες Επισημάνσεις: Η φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, ισχυρίζονται οι μελέτες. Δεν είναι σαφές γιατί όσοι τρώνε τα θαλασσινά και τα φυτικά πιθανώς τα πήγαν καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι χορτοφάγοι χάνουν περισσότερα από απλώς κρέας – και είναι καλό. Οι ερευνητές αποκάλυψαν μια σχέση μεταξύ της διατροφής και της COVID-19 που έδειξε ότι οι φυτοφάγοι είχαν 73% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν τον ιό σε σύγκριση με εκείνους που συμπεριλαμβάνουν ζώα στη διατροφή τους. Εν τω μεταξύ, οι pescatarians, των οποίων η πρωταρχική πηγή πρωτεΐνης είναι τα ψάρια, είχαν κίνδυνο 59% χαμηλότερο.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health, βασίστηκε σε αυτά τα ευρήματα σε ένα αυτοαναφερόμενο ερωτηματολόγιο που υποβλήθηκε από συνολικά 2.884 άτομα, όλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, από έξι ευρωπαϊκές χώρες, 568 εκ των οποίων είχαν επιβεβαιώσει περιπτώσεις coronavirus κατά το προηγούμενο έτος.

Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, 138 δήλωσαν ότι υπέφεραν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, ενώ οι υπόλοιπες 430 εμφάνισαν ήπιες επιδράσεις της αναπνευστικής νόσου. Λεπτομέρειες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων συμπεριλήφθηκαν επίσης στην έρευνα, η οποία περιελάμβανε 10 κατηγορίες διατροφής: δίαιτα “πλήρους φαγητού”, δίαιτα κετο, μεσογειακή διατροφή, παλαιολιθική δίαιτα, δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και δίαιτα υψηλών πρωτεϊνών, όλα περιλαμβάνουν κόκκινα και λευκά κρέατα, συν φυτική / vegan δίαιτα, χορτοφαγική διατροφή και pescatarian δίαιτα, που παραλείπουν τα κόκκινα και λευκά κρέατα. Το “Άλλο” έγινε επίσης μια επιλογή. Από εκείνους που είχαν αναφέρει ασθένεια, μόνο 41 είχαν ισχυριστεί ότι έκαναν δίαιτα με βάση τα φυτά, ενώ άλλοι 46 ήταν πεσκάριοι. Οι υπόλοιποι 481 είχαν όλοι κάποια μορφή αγωγής γεύματος που περιλάμβανε ζώα και πουλερικά.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πυκνά τρόφιμα μπορεί να ληφθεί υπόψη για προστασία έναντι σοβαρής COVID-19”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης στο δελτίο τύπου τους.

Δεν είναι σαφές γιατί όσοι τρώνε θαλασσινά και οι φυτοφάγοι έχουν πιθανώς βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η «περιορισμένη» μελέτη μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των ομάδων και της σοβαρής νόσου COVID-19, “επομένως απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων» είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του NNEdPro Nutrition and COVID-19 Taskforce του Ηνωμένου Βασιλείου, Shane McAuliffe, σε ξεχωριστή δήλωση που επισυνάπτεται στο δελτίο τύπου.

Προστέθηκε ο McAuliffe, “Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερα σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφής, διατροφικής κατάστασης και αποτελεσμάτων COVID-19.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ