Σκάνδαλο Folli Follie: Στοιχεία – φωτιά από ΕΛΤΕ και PwC – Στο επίκεντρο ο ρόλος της Επιτροπής

Νέα στοιχεία – φωτιά για το σκάνδαλο της Folli Follie και την καθυστερημένη αντίδραση της προηγούμενης Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έρχονται στο φως.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα όσα προκύπτουν από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τον Υπεύθυνο Ασφαλείας της Folli Follie Νίκο Σάκκο για πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, δικαιολογούν πλήρως την απόφαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρου Παππά να ανασύρει τον φάκελο από το αρχείο προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα για τις ευθύνες της παρελθούσας Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Καθοριστική για τη διερεύνηση των ευθυνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η έκθεση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) για το σκάνδαλο της Folli Follie.

Η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε μετά από εντολή ελέγχου της ΕΛΤΕ που δόθηκε στις 8/5/2018, ήτοι 4 ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του αμερικανικού fund QCM για τη Folli Follie. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση εποπτικής Αρχής για την υπόθεση και ήταν σε γνώση της Κεφαλαιαγοράς ήδη από την έναρξή της. Η έκθεση της ΕΛΤΕ περιέγραφε αναλυτικά την απάτη της Folli Follie και το πώς φούσκωνε τα μεγέθη της μέσω πλασματικών και εικονικών συναλλαγών με εταιρείες του εξωτερικού, κάποιες εκ των οποίων ήταν άγνωστου ιδιοκτήτη ή ανύπαρκτες. Μάλιστα, αποτέλεσε τον βασικό οδηγό που βοήθησε τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η έκθεση κατατέθηκε στον Εισαγγελέα στις 19/10/2018 και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 14/11/2018. Ένα από τα θέματα που αποκαλύπτει η έκθεση της ΕΛΤΕ είναι πως η έκθεση ελέγχου των Κινέζων λογιστών που δήθεν έλεγχαν τις δραστηριότητες των θυγατρικών της Folli ήταν αποκλειστικά στα Κινέζικα κάτι που σημαίνει πως ο Έλληνας ελεγκτής της FF Group επαλήθευε λογιστικές εγγραφές χωρίς να τις έχει τεκμηριώσει, ήτοι καθ΄υπόδειξη. Το ζήτημα είναι πως παρά την αντίδραση της ΕΛΤΕ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδειξε μεγάλη ολιγωρία στο να διερευνήσει συγκεκριμένα εμφανή προβλήματα και έδωσε χρόνο κινήσεων στην οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Πολιτικές παρεμβάσεις;

Από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τον Υπεύθυνο Ασφαλείας της Folli Follie Νίκο Σάκκο που περιλαμβάνεται στο πόρισμα από τη δικανική έρευνα της PwC διαφαίνεται πως η καθυστέρηση της εποπτικής Αρχής ενδεχομένως να ήταν πολιτικά καθοδηγούμενη.

Σε ένα από αυτά τα mail του Μαΐου 2018, ο υπάλληλος της Folli Follie επικοινωνεί με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, για να εξασφαλιστεί «θετικό περιβάλλον» για το χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές.

Το mail αυτό αναφέρει τα εξής: «Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή. Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πως προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα».

Σε άλλο mail με παραλήπτη τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο ο Νίκος Σάκκος αναφέρει: «Κύριε Τζώρτζη θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ότι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here