Σπόροι Καρπουζιού: Πολλαπλά τα οφέλη τους για την υγεία

Μπορεί να έχετε συνηθίσει να τους φτύνετε καθώς τρώτε. Μερικοί άνθρωποι απλώς επιλέγουν χωρίς σπόρους. Αλλά η διατροφική αξία των σπόρων καρπουζιού μπορεί να σας πείσει διαφορετικά.

1. Χαμηλές θερμίδες 

Μια μεγάλη χούφτα σπόρων καρπουζιού ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια και περιέχει περίπου 23 θερμίδες. Πολύ λιγότερο από μια σακούλα με πατατάκια!

2. Μαγνήσιο

Ένα από τα πολλά μέταλλα που βρίσκονται στους σπόρους καρπουζιού είναι το μαγνήσιο. Σε μια μερίδα 4 γραμμαρίων, θα λάβετε 21 mg μαγνησίου, που είναι το 5% της ημερήσιας τιμής. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) συνιστά στους ενήλικες να λαμβάνουν 420 mg καθημερινά. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές από τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος. Απαιτείται επίσης για τη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων και των μυών, καθώς και για την υγεία του ανοσοποιητικού, της καρδιάς και των οστών.

3. Σίδηρο

Μια χούφτα σπόρων καρπουζιού περιέχει περίπου 0,29 mg σιδήρου ή περίπου 1,6 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά το NIH συνιστά μόνο στους ενήλικες να παίρνουν 18 mg την ημέρα τους. Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης – που μεταφέρει οξυγόνο μέσω του σώματος. Βοηθά επίσης το σώμα σας να μετατρέπει θερμίδες σε ενέργεια. Ωστόσο, οι σπόροι καρπουζιού περιέχουν φυτικό, το οποίο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου και μειώνει τη θερμιδική του αξία.

4. «Καλά» λίπη

Οι σπόροι καρπουζιού παρέχουν επίσης μια καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων – μια μεγάλη χούφτα (4 γραμμάρια) παρέχει 0,3 και 1,1 γραμμάρια, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την American Heart Association, αυτά τα λίπη είναι χρήσιμα για την προστασία από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο και για τη μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

5. Ψευδάργυρος

Οι σπόροι καρπουζιών είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου. Παρέχουν περίπου 26 τοις εκατό της ημερήσιας τιμής ή 4 τοις εκατό DV σε μια μεγάλη χούφτα (4 γραμμάρια). Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here