Πανδημια Covid 19: Μετά από διαπραγματεύσεις ο ΠΟΥ ερευνά στην Κίνα την αρχή της πανδημίας

Μια ομάδα 10 επιστημόνων είναι έτοιμη να πάρει συνέντευξη από άτομα από ερευνητικά ινστιτούτα, νοσοκομεία και την αγορά θαλασσινών που συνδέονται με την αρχική επιδημία. Ο Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019. Η άφιξη της ομάδας την Πέμπτη το πρωί συμπίπτει με την επανεμφάνιση νέων περιπτώσεων κορωνοϊού στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ η ζωή στο Γουχάν είναι σχετικά φυσιολογική.

Θα υποβληθούν σε δύο εβδομάδες καραντίνας προτού ξεκινήσουν την έρευνά τους, η οποία θα βασιστεί σε δείγματα και αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται από κινέζους αξιωματούχους. Ο αρχηγός της ομάδας Peter Ben Embarek είπε λίγο πριν από το ταξίδι ότι «θα μπορούσε να είναι ένα πολύ μακρύ ταξίδι προτού καταλάβουμε πλήρως τι συνέβη». “Δεν νομίζω ότι θα έχουμε σαφείς απαντήσεις μετά από αυτήν την αρχική αποστολή, αλλά θα είμαστε στο δρόμο”, είπε.

Η Κίνα αντιστάθηκε σε αυτήν την έρευνα επειδή δεν θέλει να κοιτάξει πίσω. Βλέπει τις δυνατότητες για μεγαλύτερη ευθύνη, από μια ομάδα ξένων. Έχει την επίσημη εκδοχή του για το τι συνέβη ήδη. Το κυβερνητικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε πριν από μήνες δήλωσε “νίκη” στον πόλεμο κατά του ιού. Αλλά δεν είχε ετυμηγορία, ούτε μια δημοσίευση σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού ή τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε στους ανθρώπους.

Υπήρξε παγκόσμια πίεση να απαντηθεί αυτό, για να αποφευχθούν οι επανειλημμένες πανδημίες. Η ομάδα του ΠΟΥ θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους οικοδεσπότες για πρόσβαση σε βασικά μέρη στη Γουχάν και πέρα ​​από αυτό, και κυρίως σε ερευνητικό υλικό, δείγματα ανθρώπων και ζώων και δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις αρχές της Κίνας τον τελευταίο χρόνο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι ερευνητές του δεν είχαν πρόσβαση στην Κίνα αφού ένα μέλος της ομάδας γύρισε πίσω και ένα άλλο κόλλησε κατά τη μεταφορά. Ωστόσο, το Πεκίνο είπε ότι ήταν μια παρανόηση και ότι οι ρυθμίσεις για την έρευνα ήταν ακόμη υπό συζήτηση. Η Κίνα λέει εδώ και μήνες ότι αν και η Γουχάν είναι το σημείο όπου εντοπίστηκε η πρώτη ομάδα περιπτώσεων, δεν είναι απαραίτητα από πού προήλθε ο ιός.

Ο καθηγητής Dale Fisher, πρόεδρος της παγκόσμιας μονάδας εστίασης και αντίδρασης στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο κόσμος θα το θεωρήσει επιστημονική επίσκεψη. “Δεν πρόκειται για πολιτική ή φταίξιμο, αλλά για να φτάσουμε στο κάτω μέρος μιας επιστημονικής ερώτησης”, είπε. Ο καθηγητής Fisher πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι ο ιός ήταν «φυσικό γεγονός».

Η επίσκεψη έρχεται καθώς η Κίνα αναφέρει το πρώτο της θάνατο από το Covid-19 σε οκτώ μήνες. Τα νέα για τον θάνατο της γυναίκας στη βόρεια επαρχία Χεμπέι προκάλεσαν ανησυχητική συνομιλία στο διαδίκτυο και το hashtag “νέος θάνατος από ιούς στην Χεμπέι” εξελίχθηκε σύντομα στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo. Η χώρα έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο του ιού μέσω γρήγορων μαζικών tests, αυστηρών lockdown και περιορισμένων μετακινήσεων. Ωστόσο, νέες περιπτώσεις εμφανίστηκαν ξανά τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στην επαρχία Hebei που περιβάλλει το Πεκίνο και την επαρχία Heilongjiang στα βορειοανατολικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here