Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι είναι επιθετικός και έχει ένα εξαιρετικά μυώδες σώμα, ικανό να κυνηγήσει μερικούς από τους ταχύτερους κολυμβητές στον ωκεανό. Φτάνοντας σε μήκος έως 6 μέτρα και βάρος αρκετών τόνων, το σώμα του με το λευκό χρώμα είναι τέλεια προσαρμοσμένο σε μια ζωή αρπακτικού.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά μεταναστευτικοί, καθώς κάνουν μακρές μεταναστεύσεις κάθε χρόνο. Στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, μετακινούνται τακτικά μεταξύ Μεξικού και Χαβάης. Σε άλλες περιοχές των ωκεανών, μπορούν να μεταναστεύσουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις. Όπως σε πολλά μεταναστευτικά είδη, τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Ζευγαρώνουν μέσω εσωτερικής γονιμοποίησης και γεννούν έναν μικρό αριθμό μεγάλων νεογνών ενός μέτρου. Αν και γεννούν ζωντανά, δεν συνδέονται μαζί τους μέσω πλακούντα.

Αντ ‘αυτού, κατά τη διάρκεια της περιόδου κύησης, η μητέρα παρέχει στους νέους της αυγά που τρώνε για τροφή. Αφού γεννηθούν, τα μικρά είναι ήδη φυσικά αρπακτικά και τρώνε παράκτια ψάρια. Καθώς μεγαλώνουν, το προτιμώμενο θήραμά τους μεγαλώνει και τα μεγαλύτερα, ώριμα άτομα προτιμούν να τρώνε θαλάσσια θηλαστικά, όπως φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια. Οι λευκοί καρχαρίες είναι γνωστό ότι κάνουν πολύ βαθιές βουτιές, όπου πιθανώς να τρέφονται με αργά κινούμενα ψάρια και καλαμάρια στα κρύα νερά της βαθιάς θάλασσας.

Αν και σχεδόν όλα τα ψάρια είναι ψυχρόαιμα, οι λευκοί καρχαρίες έχουν μια εξειδικευμένη δομή αιμοφόρων αγγείων, που τους επιτρέπει να διατηρούν μια θερμοκρασία σώματος υψηλότερη από το περιβάλλον νερό. Αυτή η προσαρμογή τους παρέχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα κατά το κυνήγι σε κρύο νερό επιτρέποντάς τους να κινούνται πιο γρήγορα και έξυπνα. 

Ενώ οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι ένα από τα λίγα είδη που είναι γνωστό ότι έχουν δαγκώσει και σκοτώσει ανθρώπους, αυτά τα γεγονότα είναι εξαιρετικά σπάνια. Συνήθως, όταν ένας μεγάλος λευκός δαγκώνει ένα άτομο, κάνει μόνο ένα εξερευνητικό δάγκωμα και συνειδητοποιεί γρήγορα ότι το άτομο αυτό δεν είναι το προτιμώμενο θήραμα του. Δυστυχώς, λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους τους, ακόμη και ένα εξερευνητικό δάγκωμα μπορεί να είναι θανατηφόρο ή εξαιρετικά τραυματικό.

Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, σκοτώνουν πάρα πολλούς λευκούς καρχαρίες, μέσω στοχευμένης αλιείας ή τυχαίων αλιευμάτων σε άλλους τύπους αλιείας, και οι επιστήμονες θεωρούν γενικά ότι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας απειλείται με εξαφάνιση. Είναι γνωστό ότι είναι ένα φυσικά σπάνιο είδος, κοντά στην κορυφή του παράκτιου θαλάσσιου τροφικού ιστού, επομένως η τυχαία ή σκόπιμη αλίευση από τον άνθρωπο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here