19 Απριλίου 2024

Επιδερμίδα : Ο ρόλος της στο σώμα


Η επιδερμίδα είναι η πιο ακραία από τρία κύρια στρώματα του δέρματος . Το εξώτατο ονομάζεται επιδερμίδα. Είναι λεπτό αλλά ανθεκτικό και δρα ως προστατευτικό φράγμα μεταξύ του σώματός σας και του κόσμου γύρω σας. Τα κύτταρα που απαρτίζουν την επιδερμίδα διαχέονται συνεχώς και αντικαθίστανται από νέα κύτταρα που κατασκευάζονται στα χαμηλότερα επίπεδα της επιδερμίδας.

Η κύρια λειτουργία της επιδερμίδας είναι να προστατεύει το σώμα σας διατηρώντας πράγματα που μπορεί να είναι επιβλαβή και διατηρώντας τα πράγματα που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί σωστά. Παρακάτω ακολουθούν ασθένειες που καταστρέφουν το σώμα

Καρκίνωμα βασικών κυττάρων

  • Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με αυτό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος . Ξεκινά στο βαθύτερο μέρος της επιδερμίδας και σπάνια εξαπλώνεται (μεταστάσεις) σε άλλα μέρη του σώματος. Δεν βρίσκεται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, αλλά προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο.

Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων

  •  Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος μπορεί να μετασταθεί εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αναπτύσσεται γρήγορα. Συνήθως βρίσκεται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως φαλακρά κεφάλια, μάγουλα και μύτες. Γι αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτική.

Ακμή

  • Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας , στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ακμή είναι το πιο συχνά εμφανές πρόβλημα του δέρματος. Η ακμή σχηματίζεται όταν τα μικρά ανοίγματα στο δέρμα σας, που ονομάζονται πόροι, εμποδίζονται από τη συσσώρευση νεκρού δέρματος, βρωμιάς, βακτηρίων και λαδιού.

Κυτταρίτιδα

  • Αυτή η λοίμωξη μπορεί να παρατηρηθεί στην επιδερμίδα και στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά εξαπλώνεται προς τα κάτω στο υποδόριο στρώμα λίπους και σε άλλους ιστούς κάτω από το δέρμα, όπως ο μυς. Μπορεί να σας κάνει πολύ άρρωστους και να προκαλέσει άλλα συμπτώματα όπως πυρετό και ρίγη. Το δερματικό εξάνθημα είναι συνήθως φουσκάλες και πολύ επώδυνο.

Ακολουθεί βίντεο για τις βλάβες που μπορεί να υποστεί η επιδερμίδα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ