Φοβία: Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τις φοβίες σας

Ωστόσο το 9,1% των Αμερικανών αντιμετωπίζει εξουθενωτικό φόβο για δημόσιους χώρους (αγοραφοβία), αράχνες (αραχνοφοβία), περιορισμένους χώρους (κλειστοφοβία) και πολλά άλλα. Τα συμπτώματα μιας φοβίας μοιάζουν με εκείνα μιας κρίσης πανικού, όπου ένα άτομο αισθάνεται σαν να έχει ναυτία, να κατακλύζεται από μια αίσθηση καταστροφής και να αισθάνεται ζάλη. Μια φοβία μπορεί να μετατραπεί σε ποινή φυλάκισης, στην οποία ένα άτομο περιορίζεται στους χώρους όπου αισθάνεται ασφαλής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί ποτέ να εγκαταλείψει το σπίτι ή το δωμάτιό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση. Για όσους πάσχουν από μία ή περισσότερες φοβίες, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν τρόποι για να νικήσετε τις φοβίες.

Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να νικήσετε τις φοβίες σας.

Αναγνώριση: Το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί μια φοβία είναι να αναγνωρίσουμε ότι η ίδια η φοβία είναι παράλογη. Στην περίπτωση ενός ατόμου που έχει βιώσει ένα τραυματικό συμβάν, ένα αντικείμενο μπορεί να συσχετιστεί κατά λάθος με την τραυματική εμπειρία. Για παράδειγμα, ένας μεθυσμένος οδηγός χτυπάει μια πινακίδα στοπ και συντρίβει το αυτοκίνητο ενός ατόμου. Στη συνέχεια, το άτομο που χτυπήθηκε αποκτά φοβία για τα σήματα STOP. Σίγουρα, πρόκειται για παράλογη εσφαλμένη κατανομή – το σήμα STOP δεν προκάλεσε το τραύμα του ατόμου. Ήταν ο μεθυσμένος οδηγός.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ένα άτομο αναπτύσσει φοβία εκτός οποιουδήποτε τραυματικού συμβάντος. Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι τι προκαλεί φοβίες σε αυτό το θέμα, αλλά πιστεύουν ότι είναι η αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών παραγόντων, όπως γονίδια, χημεία του εγκεφάλου, πρότυπα συμπεριφοράς και περιβαλλοντικές συνθήκες. Ανεξάρτητα από την αιτία, μια φοβία χαρακτηρίζεται από τον παράλογο φόβο για ένα αντικείμενο, κατάσταση, άτομο ή ομάδες ανθρώπων.

Ποια είναι η φοβία σας;

Οι «διεγέρτες» είναι σκέψεις, καταστάσεις ή ακόμα και συναισθήματα που οδηγούν σε φοβικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο φοβάται τις αράχνες, το να σκέφτεται μόνο τις αράχνες θα του προκαλούσε κρίση πανικού. Εάν ένα άτομο συναντήσει μια αράχνη στο μπάνιο του, μπορεί να το κάνει να φύγει από το δωμάτιο με θανάσιμο φόβο. Ή, εάν το άτομο αρχίσει να αισθάνεται νευρικό, μπορεί να πιστεύει ότι οφείλεται στο γεγονός ότι μια αράχνη είναι κοντά του, προκαλώντας μια πανικόβλητη αντίδραση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here