Ψυχοθεραπεία: Η ανθρώπινη επιθυμία για αλλαγή

Φανταστείτε ότι θέλουν να βοηθηθούν ώστε να σπάσουν τα μοτίβα και να αρχίσουν να υιοθετούν νέες συμπεριφορές που θεωρούνται ευεργετικές. Για παράδειγμα, το να βλέπεις τον εαυτό σου ως πιο γρήγορο και δυνατότερο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση ή τη διατήρηση της αθλητικής δραστηριότητας ή στην άσκηση.

Το σπάσιμο των μοτίβων δε χρειάζεται καν να είναι κάτι δραστικό. Οι λεπτές αλλαγές στην εικόνα μέσω κουρέματος, εφαρμογής μακιγιάζ ή ρούχων μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να νιώσει ότι κάνοντας μικρές αλλαγές μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν. Γιατί ένα άτομο αισθάνεται την ανάγκη αλλαγής ή πόσο χαρούμενος είναι στο παρόν είναι φυσικά τεράστια θέματα για την ψυχολογία.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν αυτές οι φυσικές ανάγκες για μετάβαση εμποδίζουν ορισμένους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία. Αυτό είναι ίσως ειρωνικό γιατί άλλοι θα αναζητούσαν θεραπεία ακριβώς επειδή αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια ζωή όπου είναι διαρκώς άθλια και επιθυμούν την αλλαγή.

Οι ψυχικές ασθένειες και οι διαταραχές μπορεί να έχουν χρονικές επιπτώσεις στη διαύγεια και την αντίληψη. Οι εμπειρίες της ψύχωσης, της κατάθλιψης, της μανίας και της αναισθησίας μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους μόνο για κάποιο χρόνο και μετά να περάσουν. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που επηρεάζονται μεταβαίνουν μέσα και έξω από αυτές τις καταστάσεις ίσως σε τακτική βάση. Επιπλέον, εάν η εμπειρία της συμπτωματολογίας τους είναι αρνητική, το πέρασμα αυτής της ψυχικής κατάστασης μπορεί να έρθει με ανακούφιση και είναι η φύση αυτής της ανακούφισης που μπορεί να μοιάζει πολύτιμη ή ακόμη και ιερή για το άτομο.

Οι οδυνηρές και ενοχλητικές εμπειρίες της αρνητικής συμπτωματολογίας είναι πολύ προσωπικές εμπειρίες και παρά τον πόνο που τις συνοδεύει, θα μπορούσαν να είναι γόνιμες καταστάσεις για ιδέες και πεποιθήσεις, ειδικά εάν το άτομο προσπαθεί ψυχικά να τις πολεμήσει. Η ψυχική ασθένεια μπορεί να προσφέρει μια μοναδική προοπτική και μια επιθυμία να τη χρησιμοποιήσει κανείς ως κάποια μορφή προσωπικής έκφρασης. Αυτό σημαίνει ότι μόλις επιστρέψει η διαύγεια, όχι μόνο το άτομο αισθάνεται καλύτερα, αλλά έχει πλέον αναμνήσεις από την εμπειρία του που μπορούν τώρα να αξιολογηθούν και να εκφραστούν, να χρησιμοποιηθούν για δημιουργικούς σκοπούς.

Η μετάβαση και η ικανότητα αλλαγής βοηθούν στην παροχή ανανεωμένου σκοπού και νοήματος για τους ανθρώπους που ζουν τη ζωή τους. Εάν η μετάβαση είναι ενσωματωμένη στην παθολογία κάποιου, γιατί να θέλει να περάσει από αυτό;

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here