Αποκάλυψη-βόμβα απο τον πρώην αρχηγό της Μοσάντ: Το Ισραήλ οργάνωσε επιθέσεις ενάντια στο Ιράν


Λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων Ισραήλ-Ιράν αναμένεται να ρίξουν οι αποκαλύψεις του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ. Ο Γιόσι Κοέν ο οποίος παραιτήθηκε από το τιμόνι του Ινστιτούτου Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών της χώρας, την περασμένη εβδομάδα έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη για τις ισραηλινές επιχειρήσεις και τα πλήγματα εναντίον της Τεχεράνης.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Μοσάντ Γιόσι Κοέν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την κλοπή του πυρηνικού αρχείου του Ιράν. Η επιδρομή σε αποθήκη το 2018 μετέφερε δεκάδες χιλιάδες έγγραφα από την Τεχεράνη στο Ισραήλ και φώτισε το κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είπε.

Επίσης, υπαινίχθηκε τη συμμετοχή του Ισραήλ στην καταστροφή της πυρηνικής εγκατάστασης στο Nατάνζ και την δολοφονία ενός πυρηνικού επιστήμονα. Ο Κοέν μίλησε με τον δημοσιογράφο Ιλαν Νταγιάν για το ντοκιμαντέρ Uvda του Καναλιού 12, το οποίο μεταδόθηκε στην ισραηλινή τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης.

Ποιός ειναι ο Γιόσι Κοέν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όρισε τον Κοέν στο τιμόνι της Μοσάντ στο τέλος του 2015. Ο ίδιος ανήκε στην υπηρεσία απο το 1982 αφού ολοκληρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και είπε ότι είχε «εκατοντάδες» διαβατήρια καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο 56χρονος Νταβίντ Μπαρνέα. Ο νέος αρχηγός της Μοσάντ ειναι βετεράνος μαχητής επίλεκτης μονάδας, υπεύθυνος για τη στρατολόγηση πρακτόρων για τα θέματα που σχετίζονται με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Οι πιο αποκαλυπτικές στιγμές στη συνέντευξη αφορούσαν στην κλοπή του πυρηνικού αρχείου του Ιράν. Ο ίδιος ο Νετανιάχου αποκάλυψε την κλοπή αρχείων σε συνέντευξη Τύπου το 2018. Αποδείκνυαν όπως είπε ότι το Ιράν προσπάθησε κάποτε να κατασκευάσει κρυφά πυρηνικά όπλα και είχε αποκτήσει την τεχνογνωσία – κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά.

Η επιχείρηση «κλοπής» των ιρανικών πυρηνικών αρχείων

Στη συνέντευξή του ο Κοέν είπε ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια για τον προγραμματισμό της επιχείρησης. Συνολικά συμμετείχαν 20 πράκτορες της Μοσάντ, ενώ κανένας από αυτούς δεν ήταν Ισραηλινός πολίτης.

Ο πρώην «αρχηγός των κατασκόπων» παρακολουθούσε την επιχείρηση από ένα κέντρο διοίκησης στο Τελ Αβίβ. Οι πράκτορες εισέβαλαν σε μια αποθήκη και έπρεπε να σπάσουν περισσότερα από 30 χρηματοκιβώτια, είπε. Καθώς εμφανίζονταν οι σχετικές εικόνες στην οθόνη, «υπήρχε απίστευτος ενθουσιασμός απο όλους μας» είπε.

Όλοι οι πράκτορες επέζησαν της επιδρομής και είναι καλά, πρόσθεσε, αν και ορισμένοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το Ιράν.

Το Ισραήλ μίλησε ανοιχτά για την απόκτηση αυτών των δεκάδων χιλιάδων εγγράφων. Ο Κοέν ωστόσο μίλησε επίσης για τη συμμετοχή της Μοσάντ σε άλλες επιχειρήσεις που φημολογείται εδώ και καιρό ότι ήταν έργο Ισραηλινών πρακτόρων.

Το «σαμποτάζ» στη μονάδα της Νατάνζ

Το Ιράν είχε δηλώσει ότι μετά από δολιοφθορά προκλήθηκε πυρκαγιά στον χώρο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ τον Ιούλιο του 2020. Μια ημέρα μετά την απόκτηση νέου εξοπλισμού τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αξιωματούχοι δήλωσαν και πάλι ότι έγινε σαμποτάζ που προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Το Ιράν κατηγόρησε και για το νέο περιστατικό το Ισραήλ και μίλησε για «πυρηνική τρομοκρατία».Ο Κοέν είπε ότι γνώριζε καλά την τοποθεσία και ότι θα μπορούσε να φθάσει άνετα στο μέρος με τις συσκευές φυγοκέντρησης. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εκείνες που περιστρέφονταν. Σήμερα, το μέρος δεν μοιάζει όπως στο παρελθόν»

Η δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα

Μίλησε επίσης για τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ, τον Ιρανό επιστήμονα που ξεκίνησε το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πριν από δεκαετίες.
Ο κορυφαίος επιστήμονας του Ιράν δολοφονήθηκε σε δρόμο έξω από την Τεχεράνη τον περασμένο Νοέμβριο – μια επίθεση για την οποία το Ιράν κατηγόρησε δημόσια για το Ισραήλ.

Ο πρώην αρχηγός του Μοσάντ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε συμμετοχή στη δολοφονία. Είπε όμως ότι ο επιστήμονας ήταν στόχος «για πολλά χρόνια», προσθέτοντας ότι οι επιστημονικές του γνώσεις αφορούσαν την υπηρεσία.

«Αν κάποιος διαθέτει ικανότητα που θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες του Ισραήλ, πρέπει να σταματήσει να υπάρχει» ανέφερε, αλλά πρόσθεσε ότι« εάν ένας επιστήμονας είναι πρόθυμος να αλλάξει καριέρα και δεν μας βλάπτει πια, μερικές φορές ναι, τους προσφέρουμε διέξοδο».

Εδωσε επίσης σαφή προειδοποίηση σε άλλους επιστήμονες στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ότι και αυτοί θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι δολοφονίας, την ώρα που διπλωμάτες στη Βιέννη προσπαθούν να διαπραγματευτούν όρους για να σώσουν την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση.

Ο Κοέν υπερασπίστηκε τέλος την απόφαση του Νετανιάχου να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της επιχείρησης, αντιβαίνοντας σε μια μακροχρόνια πρακτική απορρήτου για τις δραστηριότητες της Μοσάντ.
«Ήταν σημαντικό για εμάς ο κόσμος να το δει αυτό, αλλά αυτό το πράγμα θα έπρεπε επίσης να έχει αντίκτυπο στην ιρανική ηγεσία, για να τους πει: “Αγαπητοί φίλοι: Πρώτον, έχουμε διεισδύσει. Δεύτερον, σας βλέπουμε .. Τρίτον, η εποχή του ψέματος τελείωσε”», είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ