Κορωνοϊός τεστ αίμα: Εντοπίζει ασθενείς με COVID-19 σε υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου

Κορωνοϊός τεστ αίμα: Μία από τις πιο ενοχλητικές πτυχές της πανδημίας COVID-19 είναι η αδυναμία των γιατρών να προβλέψουν ποιοι πρόσφατα νοσοκομειακοί ασθενείς θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων επιπλοκών που απαιτούν την εισαγωγή αναπνευστικού σωλήνα, αιμοκάθαρσης νεφρού ή άλλης εντατικής θεραπείας. Η γνώση της ηλικίας του ασθενούς και των υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη τέτοιων αποτελεσμάτων, αλλά υπάρχουν ακόμα εκπλήξεις όταν οι νεότεροι, φαινομενικά πιο υγιείς ασθενείς υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.

Τώρα, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις έχουν δείξει ότι μια σχετικά απλή και γρήγορη εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει – εντός μιας ημέρας από την εισαγωγή στο νοσοκομείο – ποιοι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών ή θανάτου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JCI Insight , αφορούσε σχεδόν 100 ασθενείς που εισήχθησαν πρόσφατα στο νοσοκομείο με COVID-19.

Η εξέταση αίματος μετρά τα επίπεδα του μιτοχονδριακού DNA, ενός μοναδικού τύπου μορίου DNA που συνήθως βρίσκεται εντός των ενεργειακών εργοστασίων των κυττάρων. Το μιτοχονδριακό DNA που χύνεται από τα κύτταρα και στην κυκλοφορία του αίματος είναι ένα σημάδι ότι ένας συγκεκριμένος τύπος βίαιου κυτταρικού θανάτου λαμβάνει χώρα στο σώμα.

“Οι γιατροί χρειάζονται καλύτερα εργαλεία για να αξιολογήσουν την κατάσταση των ασθενών COVID-19 το συντομότερο δυνατό, επειδή πολλές από τις θεραπείες – όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα – είναι σε έλλειψη και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς θα βελτιωθούν χωρίς εντατικές θεραπείες”, δήλωσε ο συν. -συντελεστής συγγραφέας Andrew E. Gelman, Ph.D., η Jacqueline G. και William E. Maritz Προικισμένος πρόεδρος στην Ανοσολογία και Ογκολογία στο Τμήμα Χειρουργικής.

“Υπάρχουν τόσα πολλά που ακόμα δεν καταλαβαίνουμε για αυτήν την ασθένεια”, πρόσθεσε. “Συγκεκριμένα, πρέπει να καταλάβουμε γιατί μερικοί ασθενείς, ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή την υποκείμενη υγεία τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπαίνουν σε αυτήν την υπερφλεγμονώδη σπείρα θανάτου. Η μελέτη μας δείχνει ότι η βλάβη των ιστών μπορεί να είναι μια αιτία αυτής της σπείρας, καθώς το μιτοχονδριακό DNA είναι απελευθερώνεται από μόνη της είναι ένα φλεγμονώδες μόριο. ” Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το τεστ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως τρόπος για την πρόβλεψη της σοβαρότητας της νόσου, καθώς και ως εργαλείο για τον καλύτερο σχεδιασμό κλινικών δοκιμών, εντοπίζοντας ασθενείς που μπορεί, για παράδειγμα, να επωφεληθούν από συγκεκριμένες ερευνητικές θεραπείες. Είπαν επίσης ότι θα ήθελαν να αξιολογήσουν εάν το τεστ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως τρόπος παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των νέων θεραπειών. Προφανώς, οι αποτελεσματικές θεραπείες μειώνουν τα επίπεδα του μιτοχονδριακού DNA.

“Θα χρειαστούμε μεγαλύτερες δοκιμές για να επαληθεύσουμε τι βρήκαμε σε αυτήν τη μελέτη, αλλά αν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τις πρώτες 24 ώρες εισαγωγής εάν ένας ασθενής είναι πιθανό να χρειαστεί αιμοκάθαρση ή διασωλήνωση ή φάρμακα για να διατηρήσει την αρτηριακή του πίεση από το να πέσει πολύ χαμηλή, ότι θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο τακτοποιούμε τον ασθενή και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα διαχειριζόμαστε πολύ νωρίτερα στην πορεία της νόσου “, δήλωσε ο συν-ανώτερος συγγραφέας Hrishikesh S. Kulkarni, MD, βοηθός καθηγητής ιατρικής

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here