Γιάννης Μπουκοβίνας ΕΟΠΕ: Άμεση η ανάγκη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα [vid]


«Έχουμε άμεση ανάγκη από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων (ΕΟΠΕ), Γιάννης Μπουκοβίνας, μιλώντας στο video που ευγενικά παραχώρησε για τους σκοπούς της «FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα», του πρώτου μη κερδοσκοπικού φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, που ιδρύθηκε στη μνήμη του Simon Bell.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του οργανισμού, Κορίνας Πατέλη Bell, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ επεσήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει όραμα, το οποίο να συνοψίζεται στα εξής:

  • Λιγότεροι ασθενείς στην Ελλάδα με καρκίνο του πνεύμονα.
  • Περισσότεροι ασθενείς στην Ελλάδα που επιβιώνουν από τον καρκίνο του πνεύμονα.
  • Καλύτερη εμπειρία για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους φροντιστές τους.

 

Για την επίτευξη των τριών παραπάνω στόχων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι εστιασμένο αντίστοιχα σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Στην πρόληψη
  • Στην έγκαιρη διάγνωση
  • Στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας

 

Κάθε άξονας θα συνοδεύεται από την αντίστοιχη δέσμη ενεργειών, καθώς και τους απαραίτητους επιστημονικούς δείκτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουκοβίνας, δυστυχώς στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζει την υψηλότερη επίπτωση και θνησιμότητα μεταξύ των υπολοίπων τύπων καρκίνου και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, η δε Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στην Ευρώπη σε αριθμό καπνιστών. Ο καρκίνος του πνεύμονα συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα 5ετούς επιβίωσης που κυμαίνονται γύρω στο 20% σε σχέση με τους τρεις πιο συχνούς τύπους καρκίνου, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Η είσοδος νέων ογκολογικών θεραπειών, η μείωση του καπνίσματος με τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και η έγκαιρη διάγνωση έχουν οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των θανάτων από ασθένειες που πνεύμονα, ωστόσο η θνησιμότητα παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ συνεχάρη τη Fairlife για το έργο το οποίο έχει φέρει σε πέρας στο εξαιρετικά σύντομο διάστημα από την ίδρυση της και πρόσθεσε ότι η ΕΟΠΕ θα βρίσκεται στο πλευρό του φορέα σε όλες τις μελλοντικές δράσεις που θα υλοποιήσει.

Δείτε την συνέντευξη του κου Μπουκοβίνα στο video που ακολουθεί:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ