Σύνοδος ΝΑΤΟ – Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: «Αγκάθι» οι S-400 στις συνομιλίες της 14ης Ιουνίου


Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ξεκαθάρισε, ότι δε δέχονται την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος

Ξεκάθαρες έχει κάνει τις προθέσεις της η Ουάσιγκτον αναφορικά με την Άγκυρα και την στάση που κρατά η τελευταία για την αδρανοποίηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων S-400. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου, αναμένεται άλλωστε να τεθεί εκ νέου το θέμα από τον Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τις οποίες ανέφερε ότι μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει ακόμα «χάσμα» απόψεων για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που έχει αγοράσει η Τουρκία, και τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ότι δε δέχονται την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στις πληροφορίες ότι υπήρξε πρόταση από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την ανάπτυξη των S-400 στη βάση του ΝΑΤΟ, στο Ιντσιρλίκ ως προσωρινή λύση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η δήλωση του κ. Πράις ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 λόγω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσινγκτον δεν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμό, ενώ στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να τεθούν πέρα από του S-400, το δημοκρατικό πισωγύρισμα στην Τουρκία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την άλλη, σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται η Άγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προετοιμάζεται για τις συναντήσεις του στο ΝΑΤΟ και κυρίως για αυτήν με τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, χθες ακύρωσε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Για το θέμα των S-400 η Τουρκία δεν θέλει να υποχωρήσει, δε συζητά καν το σενάριο να μεταφερθούν κάπου αλλού, ωστόσο όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι Τούρκοι υπουργοί μπορεί να βρεθεί μια τεχνική λύση. Στη χειρότερη περίπτωση, οι Τούρκοι λένε ότι μπορεί οι S-400 να μείνουν απενεργοποιημένοι και βεβαίως η Άγκυρα να υποσχεθεί αγορά αντιαεροπορικού συστήματος από άλλη χώρα, ενδεχομένως από τη Γαλλία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ ώστε να υπάρξει μια ισορροπία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ