Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Από σήμερα ανοιχτά τα καταστήματα

Η μερική άρση των μέτρων είναι απόρροια της βελτίωσης στα επιδημιολογικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί σταδιακά να τονώσει την οικονομία και να σώσει τις επιχειρήσεις που έχουν έρθει αντιμέτωποι με μία εκ νέου κρίση, εξαιτίας του  γεγονότος ότι παρέμειναν κλειστές στο μεγαλύτερο διάστημα του lockdown, με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα μέσα στις γιορτές. Από σήμερα  επιστρέφουμε σε μερική κανονικότητα, εξαιρώντας τις «κόκκινες» περιοχές στις οποίες ισχύει αυστηρό lockdown και θα λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις το click away.

Στις 7:00 το πρωί, και μέχρι τις 20:00 το βράδυ, ανοίγουν τα καταστήματα και η προσέλευση σε αυτά για τους πολίτες θα γίνεται με κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, χρησιμοποιώντας το SMS με τον κωδικό 2 στο 13033. Η διάρκεια της μετακίνησης θα μπορεί να έχει 2 ώρες για να γίνουν οι αγορές, ενώ στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής δεν θα υπάρχει ο περιορισμός.  Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις :

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίο (προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου) με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. Θα έχει περιθώριο 2 ωρών για να πραγματοποιήσει κάθε εμπορική του συναλλαγή, με αφετηρία την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Ως προς την συγκέντρωση ατόμων στα καταστήματα: ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 4 άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως). Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here