Ανδρέας Πουλάς: Η ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού χρειάζεται σωστό σχεδιασμό

Ειδικότερα ο κ. Πουλάς στην τοποθέτησή του ζήτησε στοιχεία σχετικά με:

  • τις ποσότητες των εμβολίων που θα έρθουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου στη χώρα μας. Πόσα εμβόλια της PFIZER και πόσα της MODERNA θα έρθουν μέχρι τέλος του μήνα, δεδομένου ότι μόνο αυτές οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέχρι σήμερα.
  • Το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση καθώς και τον τρόπο στελέχωσής τους.
  • Τους λόγους για τους οποίους η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη στον σταθερό ρυθμό των 8.000 εμβολιασμών ημερησίως όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.
  • Στοιχεία για το πόσοι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα από τους 102.521 που υπηρετούν στο ΕΣΥ και πότε θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους;
  • τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των ιδιωτών γιατρών.
  • Τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό περιοχών με μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε σε ένα ειδικό ζήτημα που αφορά στην εξοικονόμηση και στη σωστή διαχείριση των αποθεμάτων των εμβολίων. Ειδικότερα ρώτησε τον κ. Κοντοζαμάνη αν μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα από κάθε φιαλίδιο εμβολίου να βγαίνουν 6 δόσεις αντί για 5 όπως υπάρχουν πληροφορίες ότι συμβαίνει σε κάποια κράτη της Ε.Ε., δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά σχεδόν 20% οι δόσεις και άρα ο αριθμός των εμβολιασμένων στη χώρα μας. Μάλιστα ο κ. Πουλάς ζήτησε απαντήσεις για τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη αυτό το μοντέλο, αν υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα καταγραφής των εμβολίων, αν διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να κάνουμε οικονομία στις δόσεις, καθώς και αν ευσταθούν οι πληροφορίες που λένε ότι υπάρχει έλλειψη σε σύριγγες και βελόνες στη χώρα μας.

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κονοζαμάνης σε αυτό το θέμα απάντησε ότι ήδη από σήμερα έχει δοθεί εντολή στα νοσοκομεία να χρησιμοποιούν 6 δόσεις από κάθε φιαλίδιο επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες του κ. Πουλά. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, κατόπιν εισηγήσεως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τροποποιήθηκε και η άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου, καθώς και το σχετικό φύλλο οδηγιών, ώστε να λαμβάνονται 6 δόσεις, έναντι 5 που αξιοποιούνται έως τώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας δόθηκαν και συγκεκριμένες οδηγίες για τον εμβολιασμό, καθώς απαιτείται χρήση ειδικής σύριγγας.  «Δόθηκαν οδηγίες σε όσους κάνουν εμβολιασμούς, πως να προβούν στη χρήση της 6ης δόσης αντί των αρχικών 5 δόσεων και αυτό σχετίζεται και με τη διαθεσιμότητα των ειδικών συριγγών που έχουμε στη διάθεση μας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here