Κορωνοϊός Θεραπεία: Αναποτελεσματική η χρήση πλάσματος αίματος

Τα αποτελέσματα είναι ένα πλήγμα για τους ερευνητές και το NHS, το οποίο οδήγησε στην προσπάθεια συλλογής δωρεών πλάσματος. Αυτό το σκέλος της δοκιμής ανάκτησης, το οποίο διερευνά μια σειρά από πολλά υποσχόμενες θεραπείες Covid, έχει πλέον κλείσει. Οι εμπλεκόμενοι ερευνητές της Οξφόρδης λένε ότι είναι «απίστευτα ευγνώμονες» για τη συμβολή των ασθενών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δωρεές πλάσματος έχουν ανασταλεί προσωρινά, σύμφωνα με το NHS Blood and Transplant.

Υπήρξε τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για το ρόλο του πλάσματος ως πιθανή θεραπεία για νοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19. Η θεραπεία περιλαμβάνει το πλάσμα του αίματος να λαμβάνεται από άτομα που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια – το οποίο περιέχει αντισώματα έναντι του κορωνoϊού – και μεταγγίζεται σε σοβαρά ασθενείς. Ελπίζαμε ότι η δωρεά πλάσματος θα έδινε ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα του παραλήπτη για την καταπολέμηση του Covid. Το NHS παροτρύνει τους ανθρώπους να κάνουν δωρεές, ιδιαίτερα άνδρες που πιστεύεται ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους.

Ωστόσο, η πρώιμη ανάλυση των 1.873 θανάτων σε μια μελέτη 10.400 ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η θεραπεία δεν έκανε «καμία σημαντική διαφορά». Στην ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με ανάρρωση πλάσματος, το 18% των ασθενών πέθανε εντός 28 ημερών – το ίδιο ποσοστό για την ομάδα που έλαβε τυπική θεραπεία. Οι ασθενείς στη μελέτη εξακολουθούν να παρακολουθούνται και τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σύντομα. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια ξεχωριστή μελέτη δεν έδειξε στοιχεία ότι η ίδια θεραπεία βελτίωσε τα αποτελέσματα για ασθενείς σε εντατική θεραπεία.

Ο Martin Landray, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Nuffield Department of Population Health, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η δοκιμή Recovery έδειξε “την αξία των μεγάλων τυχαιοποιημένων δοκιμών για την ορθή αξιολόγηση του ρόλου των πιθανών θεραπειών”. Η δοκιμή εξακολουθεί να διερευνά άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της τοκιλιζουμάμπης, της ασπιρίνης και ενός κοκτέιλ αντισωμάτων.

Ο καθηγητής Peter Horby, ο οποίος επίσης εργάστηκε για τη δοκιμή, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη δοκιμή του πλάσματος που έγινε ποτέ “ήταν δυνατή μόνο χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά πλάσματος από αναρρωμένους ασθενείς και την προθυμία των σημερινών ασθενών να συμβάλουν στην προώθηση της ιατρικής περίθαλψης”. “Ενώ το συνολικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, πρέπει να περιμένουμε τα πλήρη αποτελέσματα για να καταλάβουμε εάν το πλάσμα έχει κάποιο ρόλο σε συγκεκριμένες υποομάδες ασθενών”, είπε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here