Μαρία Θεοδωρίδου Επιτροπή Εμβολιασμών: [vid]

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, “σε προηγούμενη συζήτηση είχα αναφέρει ότι η βασικές ιδιότητες είναι κυρίως ο έλεγχος ανοσογονικότητας, η αποτελεσματικότητα και τρίτον η ασφάλεια. Στις κλινικές μελέτες που ελέγχονται αυτά τα στοιχεία είναι 30 με 40 χιλ. ανά κλινική μελέτη. Στα εμβόλια η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής για τις σπάνιες επιπλοκές.

Σε κάθε χώρα καταγράφονται όλα τα περιστατικά και όλα υφίστανται έναν ενδελεχή έλεγχο για να συνδεθεί η παρενέργεια με τον εμβολιασμό. Στην Ελλάδα πρώτα εμβολιάζονται τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε δομές αλλά και τα άτομα άνω των 85 ετών.

Το κριτήριο ήταν ο πολύ αυξημένος κίνδυνος, ακόμα και υπερδεκαπλάσιος, για θνητότητα. Έχουν έρθει δημοσιεύματα για μια σειρά θανάτων στην Νορβηγία. Ο αρμόδιος οργανισμός τα εξέτασε διεξοδικά και εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά στην Νορβηγία με μεγαλύτερη προσοχή στα άτομα μεγάλης ηλικίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. εμβολιασμών χωρίς σχετικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το εμβόλιο το ίδιο δεν προκαλεί νόσο. Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει η λοίμωξη είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο δεν θετικοποιεί το γρήγορο τεστ ούτε τον μοριακό έλεγχο. 15 μέρες πριν τον εμβολιασμό και 15 μέρες μετά μπορούν να γίνουν τα εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο¨.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here