Σύνοδος Κορυφής G7: Αυστηρό κοινό ανακοινωθέν για την Κίνα – «Πυροσβεστική» η παρέμβαση Μακρόν


Ήπιους τόνους θέλησε να διατηρήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο ηχηρό κοινό ανακοινωθέν της ομάδας χωρών G7 για την Κίνα, λέγοντας πως παρόλες τις διαφορές, οι ηγέτες των επτά ισχυρών οικονομιών, θέλουν να συνεργαστούν με τη χώρα, «σε όλα τα παγκόσμια θέματα».

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ομάδας των «επτά» κάλεσαν την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και να επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ μεγάλο βαθμό αυτονομίας, σύμφωνα με μια σχεδόν τελική εκδοχή του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της G7.

«Θα προωθήσουμε τις αξίες μας, καλώντας μεταξύ άλλων την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με τη Σιντζιάνγκ και τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας για το Χονγκ Κονγκ που κατοχυρώνονται στην Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη και στον Βασικό Νόμο», ανέφερε η G7.

H G7 υπογράμμισε «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση θεμάτων στα Στενά».

«Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του στάτους κβο και αύξησης των εντάσεων».

Μακρόν: Δεν είμαστε εχθρική λέσχη προς την Κίνα

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα», παρότι το τελικό ανακοινωθέν καλεί το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έδαφος της Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Μακρόν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη ότι η G7 είναι ένα «σύνολο δημοκρατιών» που θέλει «να εργαστεί μαζί με την Κίνα σε όλα τα παγκόσμια θέματα», παρά τις διαφορές που υπάρχουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ