Αυτοφροντίδα: 4 εκπληκτικά γεγονότα για το σώμα σας

Αυτή η αίσθηση του θαυμασμού που προκαλεί έκπληξη, έχει περιγραφεί από τον ψυχολόγο Dacher Keltner ως την αίσθηση που συλλαμβάνει ότι «βρίσκεσαι παρουσία ενός τεράστιου πράγματος που υπερβαίνει την κατανόησή σου για τον κόσμο». Συχνά, θεωρούμε ότι πρέπει να νιώσουμε δέος για κάτι απόκοσμο. Κάτι που θα μπορούσαμε να σκοντάψουμε ενώ ανεβαίνουμε σε πανύψηλες κορυφές, κάνοντας διαλογισμό κάτω από τον έναστρο ουρανό, ή καθήμενοι μέσα σε μεγαλοπρεπείς στοές και ναούς.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να νιώσουμε δέος εδώ, περιοριζόμενοι στα γνωστά τείχη και τις συνεχείς μαρτυρίες ενός κόσμου που μοιάζει έτσι κι αλλιώς υπέροχος;

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να νιώθουν δέος κατά τις συνηθισμένες στιγμές της καθημερινής ζωής – «ακούγοντας» το χιόνι που πέφτει, απολαμβάνοντας το γέλιο ενός αγαπημένου προσώπου, ή όταν αισθάνεσαι ότι η καρδιά σου θα σπάσει από την καλοσύνη των ξένων. Αυτές οι στιγμές είναι τόσο αξιοσημείωτες όσο και ανεκτίμητες. Δε γεμίζουν μόνο τις μέρες μας με μαγεία, αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, μας κάνουν επίσης καλό. Τα θετικά αποτελέσματα του δέους στη σωματική και συναισθηματική μας ευημερία είναι καλά τεκμηριωμένα. Η εμπειρία του δέους μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους, υγιέστερους, πιο δημιουργικούς, πιο γενναιόδωρους και πιο διασυνδεδεμένους.

Καθώς συνεχίζουμε τις μέρες μας, απασχολούμενοι με τη δουλειά και την καθημερινότητα, μπορεί να παραβλέπουμε μία από τις μεγαλύτερες πηγές δέους στο σύμπαν: τα σώματά μας. Στο αξιοσημείωτο βιβλίο του The Body: A Guide For Occupants («ένας κατάλογος θαυμάτων», όπως το θέτει ο Guardian), ο Bill Bryson εξερευνά την ορχήστρα ακρίβειας και διαδικασιών που διαδραματίζονται μέσα στα κύτταρα και τα όργανα μας. Έτσι θα αναγνωρίσεις το θαύμα που είσαι εσύ.

Εδώ είναι 4 εκπληκτικά γεγονότα από το The Body:

  1. Ο αριθμός των στοιχείων που χρειάζονται για να γεννηθεί ένας άνθρωπος

Είναι 59, αυτά περιλαμβάνουν οξυγόνο (61%), υδρογόνο (10%), άνθρακα, άζωτο, ασβέστιο, καθώς και χαλκό, κοβάλτιο και κασσίτερο. «Αυτό είναι αναμφισβήτητα το πιο εκπληκτικό πράγμα για εμάς – ότι είμαστε απλώς μια συλλογή αδρανών συστατικών, τα ίδια πράγματα που θα βρείτε σε έναν σωρό βρωμιάς», γράφει ο Bryson (σελ.5).

  1. Το μήκος όλων των αιμοφόρων αγγείων μας

Εάν ήταν ενωμένα το ένα με το άλλο είναι αρκετά για να περιηγηθείτε στη Γη 2,5 φορές.

  1. Το μήκος των αεραγωγών στους πνεύμονές μας, εάν πρόκειται να εξομαλυνθούν

1500 μίλια -αυτό αρκεί για να καλύψει την απόσταση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου.

  1. Διάρκεια ζωής του DNA σας

Δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here