Σταφυλέλαιο: Το μυστικό συστατικό της ομορφιάς

Το λάδι σταφυλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6. Το λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαλλιά και στο δέρμα ως μέρος της ρουτίνας ομορφιάς σας.

Ασφάλεια

Τα οφέλη του σταφυλέλαιου για την υγεία είναι αμφιλεγόμενα. Μέρος αυτής της διαμάχης οφείλεται στον τρόπο επεξεργασίας του λαδιού. Τα περισσότερα διαθέσιμα στο εμπόριο σταφυλέλαια παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας χημικούς διαλύτες όπως το εξάνιο. Το εξάνιο ταξινομείται ως ατμοσφαιρικός ρύπος και νευροτοξίνη.

Δεν είναι σαφές ποια επίδραση έχει η κατανάλωση αυτών των διαλυτών στους ανθρώπους σε ίχνη. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, το λάδι σταφυλιού μπορεί επίσης να θερμανθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να οξειδώσουν το λάδι.

Το έλαιο σταφυλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), κυρίως ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με την American Heart Association, τα PUFA μπορεί να είναι ευεργετικά για την καρδιά σας εάν χρησιμοποιούνται στη θέση των κορεσμένων λιπών και των trans λιπαρών στη διατροφή σας.

Βιταμίνη Ε

Το σταφυλέλαιο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, ακόμη περισσότερο από το ελαιόλαδο. Η βιταμίνη Ε είναι μια βιταμίνη που λειτουργεί ως λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που έχουν συσχετιστεί με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες. Η βιταμίνη Ε υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της άνοιας, αλλά απαιτείται περισσότερη μελέτη.

Οφέλη για την ομορφιά

Οι εταιρείες ομορφιάς χρησιμοποιούν λάδι σταφυλιού στα προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών. Αλλά δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ελαίου σταφυλιού στο δέρμα ή στα μαλλιά. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λάδι σταφυλιού ως φυσική θεραπεία στο οπλοστάσιο ομορφιάς τους στο σπίτι.

Σταφυλέλαιο για υγιές δέρμα

Πολλά από τα οφέλη ομορφιάς του ελαίου σταφυλιού μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Οι ελεύθερες ρίζες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο ήλιος, ο άνεμος και η ρύπανση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το δέρμα σας. Μπορεί να αυξήσουν τα σημάδια γήρανσης και να προκαλέσουν ξηρό δέρμα και αποχρωματισμό.

Σύμφωνα με το Linus Pauling Institute, τα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία και την εμφάνιση του δέρματος. Και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος. Το κύριο ωμέγα-6 PUFA στο έλαιο σταφυλιού είναι το λινολενικό οξύ. Αυτό το λιπαρό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στα μεσαία και εξωτερικά στρώματα του δέρματος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here