Υγιεινή διατροφή : Τα οφέλη της στον οργανισμό


Η υγιεινή διατροφή σημαίνει επίσης την αντικατάσταση τροφίμων που περιέχουν trans λιπαρά, πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη με πιο θρεπτικές επιλογές. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η οικοδόμηση ισχυρών οστών, η προστασία της καρδιάς, η πρόληψη των ασθενειών και η ενίσχυση της διάθεσης.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής .

Υγεία της καρδιάς
  • Σύμφωνα με την Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η American Heart Association (AHA) δηλώνει ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ ζουν με κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου.
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση, είναι μια αυξανόμενη ανησυχία στις ΗΠΑ. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή , καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο .
  • Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί έως και το 80% των πρόωρων καρδιακών παθήσεων και των διαγνώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και υγιεινή διατροφή.

Τι να τρώτε για υγιή καρδιά

  •  Λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια
  •  Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών, όπως λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
  • Περιορίστε ποτά και τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα
  • Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα – ιδανικά 1.500 mg ημερησίως – και αυξάνοντας την κατανάλωση καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

  • Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενός ατόμου προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες.
  • Η παρουσία ελεύθερων ριζών στο σώμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνσή τους για τη μείωση της πιθανότητας αυτής της ασθένειας.
  • Πολλά φυτοχημικά που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως το β-καροτένιο , το λυκοπένιο και οι βιταμίνες A, C και E.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:

  • μούρα όπως βατόμουρα και σμέουρα
  • σκούρα πράσινα φυλλώδη
  • κολοκύθα και καρότα
  • ξηροί καρποί και σπόροι

Ακολουθεί βίντεο για υγιεινή διατροφή

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ