κορωνοϊός πανδημία : Πως επηρέασε την υγεία του στόματος


Τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης έχουν μειώσει σημαντικά την πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες. Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε μια ταχέως αυξανόμενη καθυστέρηση ασθενών που χρειάζονται στοματική θεραπεία και φροντίδα.

Επιδράσεις κακής στοματικής υγείας σε άλλα μέρη του σώματος

  • Πέρα από τη σωματική δυσφορία, η κακή στοματική υγεία έχει σημαντικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακή νόσο, προτείνει έρευνα.
  • Μια διαχρονική μελέτη διαπίστωσε ότι η «στοματική αδυναμία», ένα μέτρο που περιλαμβάνει τον αριθμό των υπολειπόμενων δοντιών, την ικανότητα μάσησης και τις δυσκολίες στο φαγητό και την κατάποση, ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για σωματική αδυναμία, αναπηρία και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
  • Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Shimane, στο Izumo, στην Ιαπωνία, διαπίστωσε μικρούς αλλά σημαντικά αυξημένους κινδύνους διαβήτη και σαρκοπενίας, η οποία είναι απώλεια μυών και αδυναμία λόγω γήρανσης, μεταξύ ηλικιωμένων ενηλίκων με στοματική αδυναμία.
  • Αν και η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία ενός ατόμου, έχει παραμεληθεί στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Πως η κακή στοματική υγεία συνδέετε με την εμφάνιση του Διαβήτη

  • Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βελτίωση της στοματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της μαστιχιακής λειτουργίας και των υπολειπόμενων δοντιών, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της σαρκοπενίας και του σακχαρώδους διαβήτη σε ηλικιωμένους ενήλικες.
  • Υποθέτουν ότι τα άτομα με μειωμένη ικανότητα μάσησης ή λιγότερα δόντια μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης πιο μαλακών, πλούσιων σε ζάχαρη τροφών και των βραχύτερων γευμάτων.
  • Και οι δύο παράγοντες θα προκαλούσαν μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό.

Πως μπορεί να αποφευχθεί η γήρανση

  • Οι παρεμβάσεις για τη διατήρηση της ικανότητας μάσησης, μέσω της πρόληψης της απώλειας δοντιών και της χρήσης οδοντοστοιχιών, θα μπορούσαν επομένως να μειώσουν την πιθανότητα αυτών των καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ακολουθεί βίντεο για την στοματική υγιεινή

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ