Διατροφή και χημική βενζοφαινόνη-3: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο μαστού

Ωστόσο, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στην BP-3- ένα κοινό συστατικό σε αντηλιακό και άλλα προϊόντα- είναι πιθανό να αυξήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τους όγκους του μαστού αδένα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oncotarget, παρέχει τη βάση για περαιτέρω έρευνα με σκοπό την επιβεβαίωση των ευρημάτων και τη διερεύνηση του βαθμού στον οποίο είναι πιθανό να αναπαραχθούν στον άνθρωπο. Η BP-3 είναι ένα κοινό συστατικό του αντιηλιακού, καθώς και σε πολλά άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Ωστόσο, θεωρείται επίσης ότι πρόκειται για χημική ουσία ενδοκρινικής διαταραχής (EDC).

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε EDC αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές καταστάσεις υγείας ενός ατόμου, όπως η παχυσαρκία, το μειωμένο βάρος κατά τη γέννηση, ο διαβήτης, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ο καρκίνος του μαστού. Υπάρχουν πολλά που δεν είναι ακόμη γνωστά για τα EDC. Οι ερευνητές βρήκαν μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της δίαιτας, της BP- 3, και της ανάπτυξης όγκων. Για τα ποντίκια που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών λιπαρών, η BP- 3 φάνηκε να προσφέρει κάποια προστασία κατά της ανάπτυξης των επιθηλιακών όγκων, ενώ παράλληλα αύξησε τη επιθετικότητα των όγκων των κυττάρων των ατράκτων. Τα ποντίκια στα οποία δόθηκε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εφηβείας δεν έλαβαν καμία από τις ευεργετικές επιδράσεις της BP- 3 στους επιθηλιακούς όγκους, οι οποίοι αυξήθηκαν πιο επιθετικά.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα ποντίκια σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε διατροφή με χαμηλά λιπαρά, η 2η ομάδα έλαβε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και η 3η ομάδα έλαβε δίαιτα υψηλή σε λίπος κατά τη διάρκεια της εφηβείας και έπειτα χαμηλή σε λίπος. Μέχρι το τέλος της μελέτης, δύο τύποι καρκίνου του μαστού είχαν αναπτυχθεί σε σχεδόν όλα τα ποντίκια: οι όγκοι του επιθηλίου, οι οποίοι είναι παρόμοιοι με τα κύτταρα του μαστικού αδένα, και οι όγκοι των κυττάρων των αξόνων, οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του μαστού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here