Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού

Στην πραγματικότητα, η τοκοφοβία είναι μια διαταραχή άγχους και επηρεάζει αρνητικά τον πάσχοντα. Συμπτώματα όπως διαταραχές του ύπνου, κρίσεις πανικού, συμπεριφορές αποφυγής, άγχος και κατάθλιψη είναι τα πιο συνηθισμένα σε αυτή τη διαταραχή. Ο φόβος του τοκετού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις πέρα ​​από τον ίδιο τον τοκετό. Έτσι, όταν ζητάτε μια επιλεκτική καισαρική τομή, αυξάνεται επίσης η πιθανότητα η παράδοση να γίνει τραυματικό στοιχείο, καθώς και η πιθανότητα να υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Όσον αφορά την τοκοφοβία, υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις. Μία από αυτές είναι η μαρτυρία που μεταδίδεται: η αφήγηση των εμπειριών του τοκετού που υπέφεραν πολύ. Η προηγούμενη ύπαρξη διαταραχών όπως το άγχος ή η κατάθλιψη έχουν επίσης συνδεθεί ως πιθανές αιτίες. Σε γενικές γραμμές, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει φόβος για ανεπαρκή διαχείριση του πόνου, απώλεια ελέγχου, έλλειψη εμπιστοσύνης στο ιατρικό προσωπικό ή επιδείνωση του φόβου για τη ζωή κάποιου ή του μωρού. Εν ολίγοις, είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με την αβεβαιότητα που συνήθως επιδεινώνεται από την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης.

Τα δεδομένα δείχνουν πως το 80% των γυναικών βιώνουν κάποιο βαθμό άγχους και ανησυχίας για τον τοκετό. Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν είναι μια στάση που πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαταραχή. Σε περίπτωση παράλογων φόβων που σχετίζονται με την τοκοφοβία, συνιστάται να τοποθετήσετε τον εαυτό σας στα χέρια των επαγγελματιών για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα συμπτώματα και να διευκολύνετε μια υγιή και θετική εμπειρία εγκυμοσύνης και τοκετού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here