Χημεία έρωτας: Τι σημαίνει ερωτική επιθυμία

Συνήθως, τείνουμε να σκεφτόμαστε την επιθυμία ως συναίσθημα. Αυτό οφείλεται στην ψυχική μας κατάσταση, όπως συμβαίνει και με τη στοργή ή τη θλίψη, την έκπληξη ή την έκσταση. Αυτό όμως δεν ισχύει. Πολλοί επιστήμονες και ψυχολόγοι πιστεύουν τώρα ότι η επιθυμία είναι, στην πραγματικότητα, μια σωματική παρόρμηση, πιο ανάλογη της πείνας ή της ανάγκης του αίματος για οξυγόνο.

Για όποιον έχει νιώσει τρελά ερωτευμένος, οδηγούμενος στο χείλος της απελπισίας από μια απεριόριστη επιθυμία για έναν άλλο, αυτό μάλλον δεν φαίνεται τόσο τραβηγμένο. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Δρ. Dobrenski “από πολλές απόψεις δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτό που επιθυμούμε επειδή είναι μια σκληρή συναισθηματική και φυσιολογική απάντηση”. Ο Δρ. Dobrenski μιλάει συγκεκριμένα για σεξουαλική επιθυμία. Καμία έκπληξη: η επιθυμία και η σεξουαλικότητα είναι πρακτικά αλληλένδετες.

Η λέξη “επιθυμία” μάλλον φέρνει στο μυαλό μυθιστορήματα για ρομαντισμούς, δραστηριότητες μόνο για ενήλικες και επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Η ψυχαναλυτική θεωρία υποστηρίζει ότι όλες οι άλλες μορφές επιθυμίας και δημιουργικής ενέργειας είναι το αποτέλεσμα της αναδρομολογημένης σεξουαλικής ενέργειας. Συχνά λέγεται λίμπιντο. Η σωματική επιθυμία είναι μόνο σεξουαλικής φύσης,  όλα τα άλλα είναι μια συναισθηματική κατάσταση που αναπτύχθηκε από αυτή την πρωταρχική επιθυμία. Είναι σαφές ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι μία -εάν όχι η- από  τις μεγαλύτερες ανθρώπινες ανάγκες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here