Πίτες Συνταγή: Παραδοσιακή ρυζόπιτα αλμυρή


Πίτες Συνταγή: Μία ακόμα παραδοσιακή συνταγή που δείχνει πόσο σοφά οι νοικοκυρές τα παλιά χρόνια μπορούσαν να συνδυάσουν τα ελάχιστα διαθέσιμα υλικά που υπήρχαν σε ένα φτωχό τόπο, έτσι ώστε να ετοιμαστεί ένα έξοχα θρεπτικό και χορταστικό φαγητό! Φυσικά τον πρώτο ρόλο τον είχαν οι πίτες. Οι υπέροχες πίτες της ελληνικής κουζίνας που, ενώ εκφράζουν απόλυτα το πνεύμα της απλότητας,  καταλήγουν σε γευστικά αριστουργήματα!

Αυτήν την πίτα την γνώρισα στα πλαίσια μιας παρουσίασης παραδοσιακών συνταγών και όταν πήρα την συνταγή που θα παρουσίαζα για να είμαι ειλικρινής, απόρησα. Η γιαγιά που μας την έδωσε, με την απλότητα που χαρακτηρίζει αυτές τις γυναίκες, είπε “…ζυμαράκι πάνω, ζυμαράκι κάτω, στην μέση ρύζι και τυρί…!!!” Περίμενα εγώ τώρα, να μου πουν τα υλικά σε γραμμάρια… άντε κούπες στην τελική, όλα όσα τέλος πάντων θεωρούμε εμείς οι σύγχρονες νοικοκυρές απαραίτητα για να εκτελέσουμε μια συνταγή.

Μα τελικά χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες; Κι όμως όχι… Αρκεί να έχεις στον νου, τα υλικά που είχαν διαθέσιμα στα σπιτικά τους, αλεύρι, λάδι, ρύζι, γάλα από τα ζώα τους, αυγά από τις κοτούλες και να αφεθείς στη χαρά της δημιουργίας! Έτσι λοιπόν, μ΄αυτόν τον τρόπο έφτιαξα τη ρυζόπιτα και μοσχοβόλησε ο τόπος! Χωρίς πολύ κόπο, χωρίς άνοιγμα φύλλων, γρήγορα και εύκολα… Πεντανόστιμη, λαχταριστή, απλή και συνάμα… απλά έξοχη!!!

Τι θα χρειαστούμε…

Για το ζυμάρι

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 200 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  • 1 και 1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 500 γρ. φέτα ή 250 γρ. φέτα και 250 γρ. ανθότυρο
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τον χυλό

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλ. γάλα
  • 3 αυγά
  • Αλάτι

Πώς θα τη φτιάξουμε…

“…ζυμαράκι πάνω, ζυμαράκι κάτω, στην μέση ρύζι και τυρί…”

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μία λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Τρίβουμε το αλεύρι με τα χέρια μας καλά, να γίνει σαν τραχανάς. Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι να γίνει ένα όμορφο ελαστικό ζυμαράκι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε αλατισμένο νερό βράζουμε το ρύζι για 5 λεπτά και το σουρώνουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, θρυμματίζουμε το τυρί και το ανακατεύουμε με το ρύζι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Λαδώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγουμε το μισό ζυμάρι σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί και το τοποθετούμε στο ταψί. Στρώνουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε φύλλο με το δεύτερο ζυμάρι, ίδιο μέγεθος με το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα. Κλείνουμε την πίτα γύρω – γύρω και τη χαράζουμε σε κομμάτια. Το μαχαίρι να μην κόψει μέχρι κάτω την πίτα, μόνο την επιφάνεια και αυτή όχι παντού. Αλλού να είναι κομμένη έτσι ώστε να εισχωρήσει ο χυλός στο ρύζι και αλλού να υπάρχουν κάποια σημεία σύνδεσης, οπότε όταν ρίξουμε τον χυλό να μην φύγουν τα κομμένα κομμάτια από το ζυμάρι και να χαλάσει η επιφάνεια.

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά του χυλού για να ενωθούν. Περιχύνουμε την πίτα και την αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει, περίπου μια ώρα.

Καλή Επιτυχία!!!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ